Van de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn de huren in Rotterdam voor het tweede achtereenvolgende jaar het meest gestegen. Dit keer met 3,1 procent. Deze stijging wordt onder meer veroorzaakt door de sterke invloed van de huurharmonisatie van 0,7 procentpunt. De huurstijging in Utrecht is met 2,5 procent het laagst. Daar had de huurharmonisatie minder effect op de huurverhogingen.
In de provincie Groningen stegen de huren met 3 procent het sterkst. Huurharmonisatie had hierin een groot aandeel. In Flevoland, Utrecht, Noord Holland en Noord Brabant was de huurstijging met 2,7 procent het laagst.
De huren van niet commerciële verhuurders zijn in 2009, gecorrigeerd voor bewonerswisseling, met 2,4 procent gestegen. Dit is iets hoger dan de huurstijging bij commerciële verhuurders. Zij kwamen uit op een huurverhoging van 2,3 procent.
De meeste huren stijgen met 2 tot 3 procent. Ruim 92 procent van de huren bij niet commerciële verhuurders zijn verhoogd met 2 tot 3 procent (exclusief harmonisatie). Bij commerciële verhuurders valt 71 procent in deze categorie.
De stijging van de servicekosten is 3,9 procent. Dit wordt veroorzaakt door de stijging van de energiekosten in gemeenschappelijke ruimten, zoals verlichtingskosten.
Bron: CBS, 26-08-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99