MijnFintool

Nieuws

Forse verliezen voor Nederlandse verzekeraars in 2008

Vorig jaar hebben de Nederlandse verzekeraars gezamenlijk een verlies geleden van ruim 3,8 miljard euro. Levensverzekeraars boekten een verlies van 20 procent van hun premie-inkomen (2007: 16 procent winst). Bij de schadeverzekeraars halveerde de winst na herverzekering ten opzichte van 2007 en kwam uit op 5 procent.

Toch waren de verzekeraars in staat om de solvabiliteit op een voldoende hoog niveau te houden. In totaal realiseerde de branche in 2008 een omzet van 76,2 miljard euro aan premievolume, 5 procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit het financieel jaarverslag 2008 van de Nederlandse verzekeringsbranche.

Oorzaken
De slechte resultaten zijn het gevolg van de kredietcrisis (grote verliezen op de beleggingsportefeuilles), afboekingen voor de compensatie van beleggingsverzekeringen en het noodweer in de zomer van 2008.

Leven
Voor levensverzekeraars was 2008 het slechtste jaar ooit. De premieomzet stagneerde (26,6 miljard euro) en het technisch resultaat kwam na rente en herverzekering uit op gemiddeld 20 procent verlies. De verkoop van nieuwe beleggingsverzekeringen is als gevolg van de zogeheten ‘woekerpolisaffaire’ ingestort en consumenten zoeken meer zekerheid in traditionele levensverzekeringen met een lager risicoprofiel.

Schade
Bij de schadeverzekeraars groeide de omzet met 2 procent ten opzichte van 2007 naar 13 miljard euro premievolume. Het technisch resultaat na rente en herverzekering daalde naar 5 procent, het laagste in de afgelopen vijf jaar. De schade nam daarnaast ook licht toe.

Solvabiliteit
De solvabiliteitspositie van de verzekeraars is door de slechte resultaten verslechter, maar nog ruim boven de wettelijk vereiste solvabiliteit. Levensverzekeraars kwamen ultimo 2008 uit op iets onder twee keer de wettelijke eis (2006: ruim drie keer). Schadeverzekeraars zagen hun solvabiliteit dalen tot ongeveer twee keer de wettelijke eis.

Bron: Verbond van Verzekeraars, 02-07-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

03 jul 2009

Laatst gewijzigd

03 jul 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1