Om te overleven in de hypothekenmarkt zijn banken meer dan ooit gedwongen te investeren in klanttevredenheid. Klanten rekenen aanbieders af op de kwaliteit van hun dienstverlening die tegen steeds scherpere prijzen aangeboden wordt. Want niet alleen wordt de consument steeds kritischer, tegelijkertijd staan marges onder een groeiende druk. Bovendien houdt de overheid steeds strenger toezicht op de transparantie van hypotheekproducten. Alleen aanbieders die adequaat reageren op veranderende regelgeving en erin slagen het consumentenvertrouwen te herstellen door processen effectief en klantgericht in te richten, hebben bestaansrecht in de hypothekenmarkt van de toekomst.
Kredietcrisis
De kredietcrisis heeft diepe sporen getrokken in de Nederlandse hypothekenmarkt. “Deze onstuimige hypothekenmarkt maakt het voor geldverstrekkers en intermediairs lastig om een goede strategie te ontwikkelen en te implementeren. Om een idee te krijgen hoe de hypothekenmarkt zich in de toekomst ontwikkelt, is het van belang trends in kaart te brengen en te analyseren”, aldus Kees Wim van den Herik, Partner van Atos Consulting. De trends worden vervolgens vertaald in scenario’s waarmee marktpartijen de ontwikkelingen in de hypothekenmarkt kunnen vertalen in strategievorming.
Scenario’s
Het onderzoek beschrijft vier scenario’s: ‘de internetmarktplaats’, ‘de internetbankier’, ‘de persoonlijke adviseur’ en ‘de huisbankier’. Het online sluiten van hypotheken zal zich alleen voordoen als de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft. In deze scenario’s komen de marges sterk onder druk te staan en zullen marktpartijen een sterk online merkenbeleid moeten voeren en moet de gehele keten klantgericht opereren. Als het persoonlijk advies de boventoon blijft voeren, wordt de keuze van de klant voor de bank of het intermediair afhankelijk van het vertrouwen in de financiële sector. Wanneer er wantrouwen heerst en de klant onafhankelijk advies zoekt, zal deze massaal voor het intermediair kiezen.
Download het volledige onderzoek ‘De hypothekenmarkt in 2015’.
Bron: Atos Consulting, 22-06-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99