MijnFintool

Nieuws

AFM wil regels hypotheken aanscherpen

In een reactie op een enquête onder hypotheekadviseurs heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gezegd dat zij de regels voor hypotheekverstrekking wil aanscherpen. Uit de enquête bleek dat hypotheekadviseurs geregeld de gedragscode overschrijden om mensen niet meer dan ruwweg 4,5 keer hun jaarinkomen te laten lenen.

In meer dan de helft van die gevallen (54%) geven de hypotheekverstrekkers aan een hogere leensom te adviseren op basis van carrièreperspectieven van de aanvrager of een verwachte inkomensstijging. Volgens directeur Bart de Nie van de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs (SEH) komt het er in de praktijk op neer dat een vijfde tot een kwart van de consumenten een advies krijgt voor een hypotheek die hoger is dan de code voorschrijft. 

'Er kan hierdoor sprake zijn van overkreditering onder consumenten’, aldus de AFM. ‘In deze tijden met een hoge werkloosheid en huizenprijzen die onder druk staan, is dat niet gewenst.’ De AFM wijst erop dat adviseurs bij uitzonderlijke gevallen meer mogen lenen dan de norm voorschrijft. 'Maar als blijkt dat in 20% van de gevallen mensen een te hoge leensom krijgen, dan is er geen sprake meer van een uitzondering', aldus de AFM-zegsman.
 
Er kan volgens de Consumentenbond geen sprake zijn van aanscherping van de hypotheekgedragscode zolang niet is aangetoond dat de huidige norm leidt tot problemen. Consumenten dreigen anders onnodig beperkt te worden in hun financieringsmogelijkheden bij de aankoop van hun huis. De Consumentenbond roept de AFM op te onderbouwen waarom aanscherping van de code nodig is. De code moet volgens de bond gezien worden als een raamwerk waarop uitzonderingen mogelijk zijn.
 
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) benadrukt dat de gedragscode hypotheken de mogelijkheid biedt van een gemotiveerde afwijking. Er kunnen goede redenen kunnen zijn om meer te verstrekken, denk bijvoorbeeld als een starter op de woningmarkt onder garantie van de ouders een hypotheek krijgt.
 
Bron: Het Financieele Dagblad, 09-06-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

10 jun 2009

Laatst gewijzigd

10 jun 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1