MijnFintool

Nieuws

Stichting Hypotheekleed overweegt claim tegen DSB

De Stichting Hypotheekleed is in gesprek met DSB Bank over het duperen van huiseigenaren met veel te dure hypotheken. Als op dat punt geen overeenstemming wordt bereikt, dient de stichting een collectieve claim in tegen de bank.

Dat heeft de initiatiefnemer van de stichting, Bert Oude Middendorp, dinsdag gezegd. Volgens de stichting zijn de leningen in veel gevallen zo hoog dat het voor de DSB-klanten onmogelijk is om deze af te lossen. “Nederlandse subprimehypotheken dus”, aldus Oude Middendorp. Volgens hem heeft DSB klanten vaak onvolledig en onjuist voorgelicht. Klanten werden met reclames over lage rentes verleid over te stappen naar DSB-merken als Frisia, Becam en Postkrediet. De Noord-Hollandse bank zou echter geen melding hebben gemaakt van extra kosten zoals afsluitprovisies, onnodige koopsompolissen en hoge boeterentes. Die zorgden er volgens hem voor dat de nieuwe hypotheek veel hoger werd dan gedacht, met hogere lasten en betalingsproblemen als gevolg.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) liet in maart weten onderzoek te doen naar de gang van zaken bij DSB Bank. Volgens de toezichthouder waren er relatief veel signalen en klachten over producten en adviezen van de bank binnengekomen. Oude Middendorp is in afwachting van de uitkomst van dit onderzoek van. “Ik verwacht dat DSB een boete krijgt van de AFM, want in mijn optiek hebben ze de zorgplicht geschonden. Een boete zal het procederen makkelijker maken. De schuldvraag staat dan vast”, aldus Oude Middendorp.
 
Bij de stichting hebben zich momenteel 350 gedupeerden aangesloten. Dat aantal is volgens Oude Middendorp nog groeiende. De stichting houdt DSB aansprakelijk voor de schade die is ontstaan door het verstrekken van te hoge leningen in combinatie met beleggingsproducten en risicoverzekeringen.
 
DSB zegt volop bezig te zijn om oplossingen te zoeken voor een aantal mensen. “We hebben een lijst van de Stichting Hypotheekleed gekregen met honderd namen. Er zullen best voorbeelden bij zijn dat we, met de kennis van nu, sommige dingen anders gedaan zouden hebben”, aldus een woordvoerder van de bank.
 
Bron: De Financiële Telegraaf, 26-05-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

27 mei 2009

Laatst gewijzigd

27 mei 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1