Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
16 dec 2008 Nieuws

Gemeenten willen af van NHG

Gemeenten willen niet langer garant staan voor hypotheken die met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn afgesloten. De risico’s zijn voor hen ‘onacceptabel hoog’ en er is te weinig geld gereserveerd. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in NRC Handelsblad.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De gemeenten willen van de garantie af omdat ze denken dat ze het niet kunnen betalen. Voor de huidige regeling is geld ondergebracht in het Waarborgfonds Eigen Woningen. Dat fonds betaalt de geldverstrekker het verschil tussen de hypotheekschuld en de verkoopprijs als de eigenaar zijn woning gedwongen moet verkopen. Het waarborgfonds, dat wordt gevuld met premies van huizenkopers, omvat ruim 400 miljoen euro. Het staat garant voor bijna een miljoen hypotheken (tot 265.000 euro) met een gezamenlijke waarde van ongeveer 97 miljard euro. “Maar wat als er massaal aanspraak op de NHG wordt gemaakt?” zegt een VNG-woordvoerder in NRC. „Dat potje is zó leeg, dat kan ik je wel vertellen. De waarde van de uitstaande hypotheken is vele malen hoger dan het potje dat er is.”

 

Gemeenten vinden al jaren dat hun risico’s te groot zijn, zegt de VNG. Met de huidige woningmarkt zijn de risico’s alleen maar gestegen. Niet alleen is de kans op gedwongen verkopen groter, ook is de restschuld per huis groter als de huizenprijzen dalen. De Kamermotie, die vorige week werd aangenomen. om de NHG te verhogen van 265.000 euro tot 350.000 euro zou voor nog meer risico zorgen, stelt de VNG. Het kabinet ziet niets in die motie, zei minister Bos (Financiën, PvdA) vrijdag: „Daarmee los je geen probleem op. Wat we nu zien, is dat de overspannenheid op de woningmarkt eraf gaat. En daar is niets mis mee.”

 

In 2007 werd 24 miljoen euro uitgekeerd. Gemiddeld ging het om ruim 31.000 euro per woning. Minister Van der Laan (Wonen, Wijken, Integratie, PvdA) komt in het voorjaar met een visie op de toekomst van de woningmarkt. Daarin wordt de positie van de NHG meegenomen.

 

Bron: NRC, 15-12-2008

Uw mening

 
modeevok
16 dec 2008
@Frans M. Boom .. als ze het maar niet bij icesave hebben gestald
 
Frans M. Boom
16 dec 2008
Vorig jaar werd € 24 mjn uitgekeerd van de € 400 mjn die er staat.
Met nog een beetje rente vergoeding genoeg voor de komende 20 jaar zou ik zeggen.
Als gemeentes hun grondprijzen bij nieuwbouw in de handhouden kunnen de verliezen ook lager uitvallen.
Vindt het een vreemde voorzichtige insteek van de gemeentes. Kunnen beter hun geld wegzetten bij Icesave.
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

16 dec 2008

Laatst gewijzigd

16 dec 2008

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.