De gemeenten willen van de garantie af omdat ze denken dat ze het niet kunnen betalen. Voor de huidige regeling is geld ondergebracht in het Waarborgfonds Eigen Woningen. Dat fonds betaalt de geldverstrekker het verschil tussen de hypotheekschuld en de verkoopprijs als de eigenaar zijn woning gedwongen moet verkopen. Het waarborgfonds, dat wordt gevuld met premies van huizenkopers, omvat ruim 400 miljoen euro. Het staat garant voor bijna een miljoen hypotheken (tot 265.000 euro) met een gezamenlijke waarde van ongeveer 97 miljard euro. “Maar wat als er massaal aanspraak op de NHG wordt gemaakt?” zegt een VNG-woordvoerder in NRC. „Dat potje is zó leeg, dat kan ik je wel vertellen. De waarde van de uitstaande hypotheken is vele malen hoger dan het potje dat er is.”
Gemeenten vinden al jaren dat hun risico’s te groot zijn, zegt de VNG. Met de huidige woningmarkt zijn de risico’s alleen maar gestegen. Niet alleen is de kans op gedwongen verkopen groter, ook is de restschuld per huis groter als de huizenprijzen dalen. De Kamermotie, die vorige week werd aangenomen. om de NHG te verhogen van 265.000 euro tot 350.000 euro zou voor nog meer risico zorgen, stelt de VNG. Het kabinet ziet niets in die motie, zei minister Bos (Financiën, PvdA) vrijdag: „Daarmee los je geen probleem op. Wat we nu zien, is dat de overspannenheid op de woningmarkt eraf gaat. En daar is niets mis mee.”
In 2007 werd 24 miljoen euro uitgekeerd. Gemiddeld ging het om ruim 31.000 euro per woning. Minister Van der Laan (Wonen, Wijken, Integratie, PvdA) komt in het voorjaar met een visie op de toekomst van de woningmarkt. Daarin wordt de positie van de NHG meegenomen.
Bron: NRC, 15-12-2008
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99