De getroffen adviesbureaus, met doorgaans enkele mensen tot vijftig man personeel, verkochten vooral hypotheken en beleggingsverzekeringen, markten die in de kredietcrisis zijn drooggevallen. Bekende adviseurs zoals de Zekergroep, Geld Instituut, S.A. Financiële Dienstverlening, The Financials en De Assuradeur raakten afgelopen weken in geldnood.
De advieskantoren die over de kop gaan, wijten dat vooral aan de gestegen kosten, iets wat zich al jaren doorzet. Adviseurs in heel Nederland klagen steen en been over de recent aangekondigde 37% stijging van het verplichte jaartarief voor de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM is veel adviseurs een doorn in het oog. Voor veel kantoren die stoppen is de regeldruk te zwaar geworden.
De uitval onder de adviseurs komt op het moment dat veel particulieren meer hulp zoeken dan in voorgaande periodes. De adviseurs worden vaker door klanten gebeld over de consequenties voor hun inkomsten na werkloosheid, de uitbetaling van compensatie voor woekerpolissen, de gevolgen van het faillissement van de IJslandse bank Icesave en onzekerheid over wat zij het beste met hun spaargeld op banken zoals Fortis, ABN Amro en ING kunnen doen. De kantoren krijgen ook meer complexe vragen over de consequenties van nieuwe belastingregels voor 2009.
Ook internet speelt de adviseurs parten. Cijfers van onderzoeksbureau GfK tonen dat van alle autoschade- tot inboedelverzekeringen nog slechts 28% via tussenpersonen wordt verkocht. Meer dan de helft van de consumenten koopt nu al direct op internet. Daarbij moet de beloning vanaf 1 januari open op tafel komen, iets wat in voorgaande jaren niet hoefde.
Bron: DFT, 08-12-2008
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99