De werkgeversorganisaties hebben een brandbrief naar het kabinet en de Tweede Kamer gestuurd. Daarin vragen zij om snelle aanvullende maatregelen om bedrijven door de crisis te helpen. Zo zou de zogeheten ‘groeifaciliteit’ voor middelgrote bedrijven uitgebreid kunnen worden. Deze regeling biedt een overheidsgarantie van 50% op het risicokapitaal dat banken en participatiemaatschappijen verstrekken. Ook moet de regeling voor werktijdverkorting en de vervroegde fiscale afschrijving verbeterd worden.
In de brief vragen VNO-NCW en MKB-Nederland het kabinet ook om andere problemen aan te pakken. Er zou een tijdelijke regeling moeten komen voor het garanderen van debiteurenrisico’s in binnen- en buitenland “met name voor in de kern gezonde bedrijven die met acute vraaguitval worden geconfronteerd”. Verder pleiten zij voor extra maatregelen om de woningmarkt te beschermen. Het kabinet kan een flinke terugval in woningprijzen voorkomen door een tijdelijke verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie en het optrekken van de financieringsnorm voor het Waarborgfonds Woningbouw voor Corporaties.
Premier Balkenende beloofde twee weken geleden dat het kabinet 6 miljard euro in de economie zou steken. Naderhand bleek dat hij hierin ook de effecten van reeds aangekondigde maatregelen – niet doorgaan btw-verhoging en afschaffen en WW-premie – in meetelde. Het kabinet beschouwt ook de door de kredietcrisis lagere gas-en belastinginkomsten als een extra overheidsinvestering. Er komt weinig extra geld bij.
De Europese Commissie vindt dat alle EU-leden 1,5 procent van het bruto binnenlands product in de economie moeten steken. Voor Nederland is dat 9 miljard euro. ‘De impuls van dit kabinetspakket is slechts een fractie van de beoogde additionele bestedingsimpuls’, schrijft VNO-NCW.
Bron: De Volkskrant, 05-12-2008
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99