Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
19 nov 2008 Nieuws

NHG: overheid moet ingrijpen in taxatiepraktijk

Het interne tuchtrecht van de brancheverenigingen van taxateurs (NVM, VBO, LMV en RVT) stelt niets voor. Dat is de conclusie van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) op basis van de voorlopige uitkomsten van concrete klachten tegen 58 taxateurs in verband met 144 taxatierapporten.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Eind 2006 heeft het WEW in totaal 629 verdachte taxatierapporten van 346 taxateurs ter beoordeling voorgelegd aan de brancheverenigingen van taxateurs. Dit zijn taxatierapporten ten aanzien van woningen die in de periode 2003 tot en met 2006 gedwongen zijn verkocht met een verlies voor het WEW. Hiervan zijn medio 2007 door de brancheverenigingen zelf 144 taxatierapporten van 58 taxateurs als klachtwaardig aangemerkt. Naar aanleiding hiervan heeft het WEW tegen deze taxateurs een klachtenprocedure gestart in het kader van het tuchtrecht van de verschillende brancheverenigingen. Als gevolg van deze 144 te hoge taxaties heeft het WEW bij de gedwongen verkoop van de desbetreffende woningen een extra schade geleden van circa 4 miljoen.

 

Op dit moment zijn de klachten tegen 16 taxateurs gegrond verklaard; de klachten tegen 23 taxateurs zijn ongegrond verklaard; de klachten tegen 19 taxateurs zijn nog in behandeling.

“Dit resultaat is in alle opzichten verbijsterend,” stelt Karel Schiffer, algemeen directeur van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. “De afgelopen jaren is veel tijd en geld besteed aan het aanpakken van foute taxateurs. Het tuchtrecht van de brancheverenigingen blijkt nu een wassen neus. De procedures duren onaanvaardbaar lang en als een klacht uiteindelijk gegrond wordt verklaard, komt de taxateur weg met slechts een waarschuwing.”

 

Begin 2008 heeft het WEW er bij de brancheverenigingen op aangedrongen hun verantwoordelijkheid te nemen en orde op zaken te stellen. Daarbij is voorgesteld te komen tot een branchebreed gedragen centrale aanbesteding van taxatierapporten, waarbij de kwaliteit van de taxateurs en de taxatierapporten wordt bewaakt. Met hieraan gekoppeld, in plaats van het huidige tuchtrecht, een laagdrempelige garantieregeling waarop benadeelden van een foute taxatie (consumenten, geldgevers, of NHG) een beroep kunnen doen. De brancheverenigingen zijn hier tot op heden, vanwege onderlinge verschillen van inzicht over de opzet hiervan en hun relatie met commerciële taxatiebureaus, niet in geslaagd.

 

“Ook in de verliesdeclaraties over 2007 en 2008 zien wij weer verdachte taxatierapporten. De extra schade die wij hierdoor lijden, is maatschappelijk onaanvaardbaar”, stelt Karel Schiffer. “Indien de brancheverenigingen van taxateurs niet snel tot een branchebrede aanpak komen, moet de overheid ingrijpen.”

 

Bron: NHG, 19-11-2008

 

 

Uw mening

 
J.P.M. van den Heuvel
19 nov 2008
En? Wat is het verschil in de praktijk? Is executie niet volkomen identiek aan gedwongen verkoop?
Denk je nou echt, dat een ziekte verdwijnt als je die alleen een andere naam geeft, die bovendien precies dezelfde betekenis heeft? Of mis ik hier 1 of meer denkstappen?
 
Martien Zwinkels
19 nov 2008
Men moet niet te snel roepen dat taxaties niet deugen.
Van een makelaar wordt gevraagd de executiewaarde in verband met financiering vast te stellen. Momenteel functioneert het veilingsysteem bar slecht. Hierdoor liggen executiewaarden zo laag dat , indien makelaars op basis daarvan de executiewaarden aangeven, geen enkele woning meer volledig gefinancierd kan worden. En dat is wat de banken absoluut niet willen. Er wordt zelfs aangegeven om niet onder de 87 % van de onderhandse verkoopwaarde vrij van huur en gebruik te gaan bij het vaststellen van de executiewaarden. Ik pleit al jaren voor het verlaten van de term excutiewaarde. Beter zou zijn om in een taxatierapport te zetten : De onderhandse verkoopwaarde bij gedwongen verkoop.
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

19 nov 2008

Laatst gewijzigd

19 nov 2008

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.