MijnFintool

Nieuws

Veel overheden spaarden bij Icesave

Een groeiend aantal (semi)publieke instellingen in Nederland heeft geld ondergebracht bij een omgevallen bank. Het grootste slachtoffer is sinds gisteren de provincie Noord-Holland, die voor 100 miljoen euro is gedupeerd.

Noord-Holland had geld staan op banken in IJsland en op een rekening bij het failliete Lehman Brothers. Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) heeft gisteren gezegd dat gemeenten en provincies in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn voor het geld dat bij IJslandse banken is weggezet. Als het beleid echter in gevaar komt, kan er altijd bij het Rijk aanklopt worden, aldus Bijleveld.

 

Er hebben zich tot nu toe dertien gemeenten gemeld, die 80,5 miljoen euro aan spaargeld bij IJslandse banken hebben ondergebracht. Na geruchten dat ook waterschappen zijn getroffen, maakte gisteren het Waterschap Roer en Overmaas bekend 5 miljoen euro bij de IJslanders uit te hebben staan.

 

Bemiddelaars op de financiële markten zeggen dat ook woningbouwcorporaties tijdelijke overschotten hebben geparkeerd bij IJslandse banken zoals Icesave. De corporaties leenden geld bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw en zetten dat weer uit in IJsland op een spaarrekening. Dat leverde een rentevoordeel van twintig tot vijftig basispunten op. 'Die businesscase klopt', bevestigt directeur Roland van der Post van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Hij vindt dat corporaties daarmee 'heel verstandig' bezig waren. 'Daar was helemaal niks mis mee.' Als er geen crash was geweest, zouden corporaties die niet meededen, zijn bekritiseerd, aldus Van der Post.

 

(Semi)overheden die bij de IJslanders sparen, benadrukken dat zij zich aan de Wet Fido hebben gehouden. Die wet is ingevoerd nadat de provincie Zuid-Holland vorig decennium geld verloor door te beleggen in Ceteco-aandelen. De Wet Fido verbiedt overheden riskant te beleggen, in bijvoorbeeld aandelen. Maar sparen in IJsland was volgens de ratingagency's niet riskant, benadrukken gemeenten. De nu omvallende IJslandse banken kregen van de ratingagency's de op één of twee na hoogste kredietwaardigheid.

 

Bron: Het Financieele Dagblad, 15-10-2008

Modules & dossiers

Opvoerdatum

15 okt 2008

Laatst gewijzigd

15 okt 2008

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1