Vrijwel alle geënquêteerde advieskantoren willen in de beleggingsadviesmarkt actief worden of blijven. Opvallend is dat een op de drie kantoren nog geen idee heeft voor welk wettelijk regime zal worden gekozen. Ruim 30 procent zegt te hebben gekozen voor het Nationaal Regime.
Een op de drie kantoren geeft aan onder het strengere Mifid-regime voor beleggingsondernemingen te (willen) vallen. NNEK vindt dat opvallend omdat voor assurantieadviseurs het lichtere Nationaal Regime in het leven is geroepen. Ruim de helft vindt dat hypotheekadvieskantoren verplicht moeten worden om onder het Nationaal Regime te (gaan) werken.
Volgens de meeste kantoren leidt het Nationaal Regime tot zwaardere administratieve lasten (compliance), hogere vakbekwaamheidseisen en stijgende (bedrijfs)kosten. Opvallend is wel dat bijna een kwart van de kantoren denkt daardoor meer omzet te zullen gaan genereren.
Ondanks bovenstaande ontwikkelingen is bijna de helft van de geënquêteerde kantoren van mening dat zij de rol van beleggingsadviseur (meer) naar zich toe moeten trekken. Als belangrijkste reden wordt daarvoor opgegeven de concurrentie met banken en vermogensbeheerders. Vooral pensioenadviseurs en financieel planners denken er zo over. Echter, ruim driekwart van het onderzochte intermediair acht zijn kennisniveau onder de maat om verantwoord aan beleggingsadvisering te doen. Iets minder dan 10 procent denkt wel over de vereiste vakbekwaamheid te beschikken.
Bron: Persbericht NNEK, 07-08-2008
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99