MijnFintool

Nieuws

Alternatief plan voor goedkope medicijnen

De 225 apothekers van de keten Mediq Apotheken hebben gisteren in een kort geding een voorstel gedaan om onder het huidige geneesmiddelenbeleid van verzekeraars uit te komen.

Als de apotheker weer zelf mag bepalen welk merk medicijnen hij in de schappen legt, dan zal hij voor dat geneesmiddel geen hogere prijs vragen dan het merk dat volgens de zorgverzekeraar het goedkoopst is. Op die manier zijn de zorgverzekeraars niet duurder uit, terwijl de apotheker toch meer keuzevrijheid heeft, aldus Mediq.

 

Dit voorstel kwam gisteren op tafel tijdens een kort geding tussen Mediq Apotheken en de zorgverzekeraars VGZ, IZZ, Trias en Univé (Uvit).

 

De apotheken en zorgverzekeraars staan al lange tijd recht tegenover elkaar over het medicijnenbeleid. De Uvit-verzekaars vergoeden vanaf 1 juli voor bepaalde geneesmiddelen alleen nog het merk van de goedkoopste fabrikant. Dat doen zij voor de geneesmiddelen waar geen patent meer op zit, de zogeheten generieke geneesmiddelen. Door dit preferentiebeleid kunnen de zorgverzekeraars een lage prijs bedingen.

 

Maar de apothekers zijn hier fel tegen. De merken van fabrikanten waarmee zij prijsafspraken hadden gemaakt, kunnen zij nu niet meer verkopen. Daarmee lopen de apotheken soms hoge marges mis. Op de geneesmiddelen die zij nog wel mogen verkopen, verdienen ze nauwelijks iets. De fabrikant is immers zijn ruimte voor korting al kwijtgeraakt in de onderhandelingen met de zorgverzekeraars.

 

De apothekers hinderen daarom het beleid van de zorgverzekeraars. Zij kiezen toch zelf welke merken medicijnen ze verkopen; dan maar zonder vergoeding van de verzekeraar. Uvit spande daarop het gisteren in Utrecht dienende kort geding aan.

 

“Het idee van de zorgverzekeraars werkt niet, omdat ze niet in pakketten denken”, zei Michiel Quarles van Ufford, zegsman voor de apothekers. “Je maakt namelijk een pakketafspraak met een fabrikant, zodat hij al je medicijnen levert. Op die manier kun je die medicijnen van dat ene merk even goedkoop aanbieden als dat andere merk dat de verzekeraar wil.”

 

De rechter leek er oren naar te hebben, mits die prijsafspraak lange tijd aanhoudt. Een garantie die de apothekers graag gaven. Maar Jan Broeren, coördinator farmacie bij Uvit, vond het niets. “Dan bied je de fabrikant geen voordeel meer, omdat concurrenten voor dezelfde prijs mee kunnen doen. Medicijnen zullen dan toch duurder worden.”

 

De rechter doet op 15 augustus uitspraak.

 

Bron: Het Financieele Dagblad, 01-08-2008

Modules & dossiers

Opvoerdatum

01 aug 2008

Laatst gewijzigd

01 aug 2008

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1