Volgens Heemskerk bieden nieuwkomers een hogere spaarrente dankzij risicovollere beleggingen. Door de wettelijk verplichte depositiegarantieregeling kunnen ze de spaarders toch veiligheid beloven. Rabobank en andere grootbanken staan in feite garant als buitenlandse banken failliet gaan, redeneerde hij. “Feitelijk zeggen ze in hun advertenties: ‘U hoeft zich geen zorgen te maken. Als we omvallen, betaalt de Rabo de schade’”, aldus Heemskerk gisteren in het Financieele Dagblad.
Jernberg ontkent dat Yapi Kredi risicovoller belegt dan Rabo. “Het probleem van Heemskerk is dat klanten hem vragen: waarom betaal je mij niet wat meer? De uitlatingen van Heemskerk leiden tot irritaties bij de gewone spaarder.”
Ook directeur Martijn Hohmann van de IJslandse spaarbank Icesave vindt de kritiek onterecht, al erkent hij wel dat de garantieregeling belangrijk is bij het werven van klanten. “Dat is een Europese regeling. Iedereen draagt daar naar rato aan bij.” Dat Icesave meer rente biedt, komt door lagere kosten, stelt Hohmann. “Dat Rabobank duurder is, daar kan ik weinig aan doen.” Hij wijst er fijntjes op dat Rabo zelf in andere landen stunt met internetrekeningen met hoge rentes. “Opportunisme is de grootbanken dus niet vreemd.”
Directielid Marc de Moor van Argenta zegt geschrokken te zijn van Heemskerk. “Het lijkt erop dat hij heeft gezocht naar een stok om mee te slaan.” Het werkelijke probleem voor Rabo is de druk op de spaarrentes, denkt hij. “Maar ook in Nederland zullen de banken moeten wennen aan toenemende concurrentie.” Hij voorspelt dat in Nederland, net als onlangs in België, de grootbanken hun rentes fors moeten verhogen.
Ook de Consumentenbond vindt de kritiek van Heemskerk onterecht, aldus RTLZ.
Bronnen: Het Financieele Dagblad / RTLZ, 08-07-2008
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99