MijnFintool

Nieuws

Parlement wil totaal verbod op omzetbonussen

De Tweede Kamer vindt dat adviseurs van beleggingsproducten helemaal geen omzetbonussen meer mogen ontvangen. Daarmee gaat een Kamermeerderheid verder dan minister Bos van Financiën.

Minister Bos wilde bonussen aan tussenpersonen vanaf volgend jaar alleen nog toestaan als deze gekoppeld zijn aan de kwaliteit van de geleverde dienstverlening. Hij had met de financiële sector een akkoord over dit ‘nee, tenzij’-principe voor bonussen. Onder druk van de Kamer heeft Bos toegezegd na te gaan of er niet een verbod kan komen op alle bonussen. De minister moet hierover afspraken maken met de AFM.

 

Regels voor alle hypotheken

De Tweede Kamer zint op een verruiming van de reikwijdte van de strengere regels voor beleggingsproducten. Een meerderheid drong erop aan dat de regels moeten gelden voor alle hypotheken en niet alleen de complexe beleggingsproducten. Bos heeft tot nog toe met de sector afgesproken dat alleen ingewikkelde beleggingshypotheken aan zwaardere eisen moeten voldoen. Aflossingsvrije, annuïtaire en lineaire hypotheken vallen er nog niet onder.

 

De Kamerleden vrezen dat daardoor ontwijkconstructies ontstaan. “Als je producten uitzondert, ontstaat er een perverse prikkel om mensen vooral dat soort producten aan te prijzen”, zei VVD’er Weekers. “We willen geen verschillende regimes”, stelde SP’er Irrgang.

 

Administratieve lasten

Bos betoogde dat een verruiming van de reikwijdte een toename van de administratieve lasten betekent voor de financiële sector. Hij is nog in overleg met marktpartijen of ook ander hypotheekadviezen aan scherpere eisen moeten voldoen. “Een dergelijke uitbreiding zou echter ook leiden tot mogelijke overregulering aangezien niet-complexe producten op eenzelfde wijze zouden worden gereguleerd als complexe producten”, schreef Bos dinsdag.

 

De administratieve lasten zijn een belangrijk punt voor de Tweede Kamer, zo bleek woensdag. De verwachting is dat voor de 8.500 tussenpersonen de administratieve lastendruk met structureel 2,2 miljoen euro per jaar gaat toenemen.

 

Minister Bos stelde dat de verhoging van de toezichtskosten in absolute zin meevalt. De kosten voor een zelfstandige tussenpersoon stijgen van 600 naar 875 euro. Bij een kantoor met vijf fte’s stijgen de kosten van 980 naar 1550 euro per jaar.

 

Compensatie

Het CDA vroeg of tussenpersonen compensatie kunnen krijgen voor de hogere administratieve lasten door ze bijvoorbeeld toegang te geven tot het BKR. Soms starten financieel adviseurs een heel traject, maar is al het werk voor niets omdat klanten geregistreerd staan bij het BKR. Ook de VVD vroeg naar de voor- en nadelen daarvan. Minister Bos wees dat voorstel resoluut van de hand, omdat het een te grote schending van de privacy zou zijn.

 

Nieuw overleg

Bos gaat na de gisteren geuite verlangens van de Kamer opnieuw in overleg met marktpartijen. Hij komt in augustus met eindvoorstellen. Per 1 januari moet het nieuwe provisieregime ingaan.

 

Bron: Het Financieele Dagblad, 22-05-2008

Modules & dossiers

Opvoerdatum

22 mei 2008

Laatst gewijzigd

22 mei 2008

Reacties

Walter
22 mei 2008
Pervers,

De pers die zich steeds druk maakt om schending van klanten belang en schending van het ondernemersbelang geheel links laat liggen. (of halen ze rechts in ?) De AFM die niet ingrijpt na tientallen meldingen van dubieus gedrag van bank: pervers. (denk eens hoe de DSB acteerd en het Rabo bank schandaal met spaarhypotheken )

De overheid die aangeeft dat je nimmer meer dan 4,5 x inkomen mag lenen ook al heb je NHG en koopsubsidie ? pervers is dat de adviseur aansprakelijk wordt maar dat men wel die subsidie verstrekt.

Het is hier gewoon demoniseren van onze branche. Het wordt tijd dat dit kanbinet op stapt.

De uitingen en handel en wandel van onze staatslieden roept om strijd.

Onze branche slaapt niet maar is te druk met klantenbelangen. Gedreven door een gemiddeld inkomen worden wij publiekelijk beledigt. Rij je een dikke auto ? dan ben je pervers en een oplichter ?Is die auto misschien betaald uit een erfenis dan scheer je over de verkeerde kam.

Wat dan te denken van de overheid die naast slurptax, bpm, btw en accijns zichzelf ook anderszins verrijkt? de boetes van privé nog op de staat af wil wentelen. Kartje van Kok ? Het konigshuis dat ons een poot uitdraait op oneigenlijke gronden en ex ministers van staat die nog jaren een drie maal adviseurs salaris touceren op basis van een wachtgeld regeling ?

Dit kabinet is de perverseling in dit geheel. Een huis vol onwetende die niet begriojpen dat gratis nimmer tot service en kwaliteit leidt.

Ik begrijp een ieder die z'n biezen pakt en naar buitenland verhuisd, alleen lost dat voor de achterblijvers dan niks op.

Allemaal een brief sturen is wellicht een beter idee, ik pleit er voor dat we massaal op overheidsites ons ongenoegen melden van de misselijk makende campagne tegen de kleinere integere tussenpersoon versus die geweldige bank waar je straks als minister ex zakkenvuller je pensioen verder op kan bouwen. Immers besparen wij onze klanten duizenden euro's en ontzorgen. en dat mag best betaald worden.

Ik wens de collega's veel succes

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1