MijnFintool

Nieuws

Minder werknemers onderbetaald

Het aantal werknemers dat minder verdient dan het wettelijk minimumloon is gedaald van 0,6 procent in 2004 naar 0,3 procent in 2006 (ongeveer 20.000 werknemers). Onderbetaling komt vooral veel voor in de horeca.
Het brutoloon van onderbetaalde werknemers is ongeveer 9 procent lager dan het brutoloon waar ze recht op hebben. In 2004 was dit nog 13 procent. Dit blijkt uit onderzoek van de Arbeidsinspectie naar de betaling van het minimumloon op basis van  de loonadministratie van ruim 2600 werkgevers. Werknemers hebben recht op minimaal het wettelijk minimumloon. Deeltijders krijgen daarvan een bedrag naar verhouding. Donner schrijft in de brief aan de Kamer dat onderbetaling relatief weinig voorkomt en het aantal onderbetalingen afneemt. In 2001 werd nog 1,1 procent van de werknemers onderbetaald, vier keer zoveel dan nu is aangetroffen. Volgens Donner zijn de percentages te klein om van een definitief dalende trend te spreken.

 

Onderbetaling is vaak het gevolg van een verkeerde berekening van het bruto bedrag naar het netto bedrag. Werkgevers berekenen het loon van een deeltijder vaak op basis van een 40-urige werkweek, terwijl in het bedrijf een 36- of 38-urige werkweek de norm is. Donner komt op verzoek van de Kamer bedrijven nu tegemoet met een schema waarin per werkweek (van 40, 38 en 36 uur) het bijbehorende minimumuurloon staat. Dit wordt tegelijkertijd met de (halfjaarlijkse) aanpassingen van de minimumloonbedragen gepubliceerd. Werkgevers zowel als werknemers kunnen zo beter vaststellen welk bedrag minimaal betaald moet worden als er minder of meer wordt gewerkt dan de gebruikelijke arbeidsduur.

 

De onderbetaling in de horeca springt er met 3,2 procent negatief uit. In 2004 en 2001 was de onderbetaling in de horeca ook relatief hoog. Donner vraagt de branche op korte termijn maatregelen te nemen om hier verandering in te brengen. Onderneemt de horeca geen stappen, dan gaat de Arbeidsinspectie gericht controleren op naleving van het minimumloon in de horeca.

 

Bron: ministerie van SZW, 02-05-2008

Modules & dossiers

Opvoerdatum

02 mei 2008

Laatst gewijzigd

02 mei 2008

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Graag eerst inloggen om deze pagina te bekijken.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg toegang tot de Kennisbank, Rekenmodellen en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1