Onderbetaling is vaak het gevolg van een verkeerde berekening van het bruto bedrag naar het netto bedrag. Werkgevers berekenen het loon van een deeltijder vaak op basis van een 40-urige werkweek, terwijl in het bedrijf een 36- of 38-urige werkweek de norm is. Donner komt op verzoek van de Kamer bedrijven nu tegemoet met een schema waarin per werkweek (van 40, 38 en 36 uur) het bijbehorende minimumuurloon staat. Dit wordt tegelijkertijd met de (halfjaarlijkse) aanpassingen van de minimumloonbedragen gepubliceerd. Werkgevers zowel als werknemers kunnen zo beter vaststellen welk bedrag minimaal betaald moet worden als er minder of meer wordt gewerkt dan de gebruikelijke arbeidsduur.
De onderbetaling in de horeca springt er met 3,2 procent negatief uit. In 2004 en 2001 was de onderbetaling in de horeca ook relatief hoog. Donner vraagt de branche op korte termijn maatregelen te nemen om hier verandering in te brengen. Onderneemt de horeca geen stappen, dan gaat de Arbeidsinspectie gericht controleren op naleving van het minimumloon in de horeca.
Bron: ministerie van SZW, 02-05-2008
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99