Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
18 jan 2008 Nieuws

Marketingrapport: Financiële intermediairs in mineurstemming

De economische vooruitzichten voor financiële intermediairs zijn somber, aldus het recent uitgevoerde onderzoek onder financiële intermediairs in Nederland door Van Es Marketing Services. De onderzoeksresultaten zijn in het Marketingrapport Financiële Intermediairs 2007/2008 uiteengezet. Het rapport biedt een overzicht van marktontwikkelingen, inkoopgedrag, leveranciers, distributiekanalen en mediagebruik in de financiële sector.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In tegenstelling tot de meeste branches zijn financiële intermediairs somber gestemd ten aanzien van de omzet- en resultaatontwikkeling. In het jaar 2004 verwachtte 72% van de intermediairs een omzetstijging te gaan realiseren en 78% van de kantoren verwachtte voor het nog komende jaar 2005 een omzetstijging. Uit de onderzoeksresultaten van het onderzoek onder financiële intermediairs dat recent is uitgevoerd blijkt dat over het jaar 2007 slechts 44% van de kantoren een stijging van de omzet verwacht te gaan realiseren. Ook voor het jaar 2008 zijn de verwachtingen een stuk lager dan drie jaar eerder. 60% van de kantoren verwacht over 2008 een omzetstijging te gaan behalen. Uiteindelijk is het het bedrijfsresultaat waar het om draait. Over 2004 verwachtte 14% van de kantoren een daling van het netto bedrijfsresultaat. In de meting van december 2007 verwacht maarliefst één op de drie financiële intermediairs een daling van het bedrijfsresultaat. De kleine kantoren vertonen over het algemeen een slechtere ontwikkeling van omzet en resultaat dan de grote kantoren.

De oorzaak van deze tegenvallende cijfers is onder andere te vinden in de veranderende beloningstructuur. De afsluitprovisie staat onder druk en er wordt meer op uur- en feebasis gewerkt en met doorlopende provisie. Daarnaast veroorzaakt de toegenomen wet- en regelgeving in de branche meer kosten en administratieve lasten voor de kantoren. Met name de kleine kantoren ondervinden hier veel last van. Tevens leggen met de toenemende schaalvergroting en ketenintegratie veel kleine financiële intermediairs het loodje. De consument is ook steeds beter geïnformeerd en regelt simple risk producten steeds vaker zelf rechtstreeks via internet of direct writers. Op het gebied van hypotheekbemiddeling stagneert de hypotheekproductie als gevolg van de stijgende rente en onrust op de financiële markten.

De ranglijsten van belangrijkste maatschappijen en geldverstrekkers per productgroep zijn ten opzichte van 2004 aanzienlijk gewijzigd. De branche maakt momenteel een stormachtige ontwikkeling door als het gaat om bedrijfsvoering. Zo is het mediagebruik voor het aanvragen van offertes drastisch veranderd. Het gebruik van traditionele media zoals de fax is van 69% naar 47% gedaald. Het gebruik van elektronische systemen zoals extranet voor het aanvragen van offertes is daarentegen van 61% naar 80% gestegen. Ook gaan veel kantoren  momenteel over op een digitaal archief waarbij papier er steeds minder aan te pas komt.

 

Aan het onderzoek onder financiële intermediairs hebben 206 ondernemingen deelgenomen. Het onderzoek is middels een internetenquête uitgevoerd in de maand december 2007. De respondenten vallen onder de BIK-codes 67202 en 671333 van de Kamers van Koophandel (assurantietussenpersonen en hypotheekbemiddeling)

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Opvoerdatum

18 jan 2008

Laatst gewijzigd

18 jan 2008

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.