De onderzoekers van het SCP constateren dat de huurtoeslag en de fiscale faciliteit voor de eigen woning verreweg de belangrijkste financiële instrumenten van de overheid zijn op het terrein van de volkshuisvesting. De middeninkomens profiteren daar nauwelijks van.
Voor de huursubsidie verdienen ze te veel en voor de hypotheekrenteaftrek verdienen ze te weinig. Een eigen huis kopen is namelijk moeilijk en als er al een eigen huis kan worden gekocht, is de afgesloten hypotheek tegen een lager tarief aftrekbaar dan geldt voor mensen met een hoger inkomen.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt bovendien dat de middeninkomens er de afgelopen twintig jaar alleen maar verder op zijn achteruitgegaan. Vooral de subsidies voor huurders komen steeds meer terecht bij de laagste inkomens.
Terwijl de middeninkomens 40% van de huishoudens uitmaken, ontvingen zij in 2002 slechts 26% van de betrokken uitgaven van de overheid. De lagere inkomensgroepen vormen 30% van alle huishoudens en ontvingen 33%. De overige 30% hoogste inkomens profiteerden met 40% het meest van de voorzieningen van de overheid.
Ten opzichte van het besteedbare inkomen hebben de laagste inkomensgroepen overigens het meeste baat bij de voorzieningen van de staat. Zo draagt de overheid bij de 20% laagste inkomens 20% van de woonlasten. Bij de middeninkomens is dit 8%, terwijl bij de 10% hoogste inkomens de overheid gemiddeld 14% van de woonlasten voor haar rekening neemt.
Bron: Het Financieele Dagblad, 19-12-2006
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99