MijnFintool

Nieuws

Gouden handdruk onder voorwaarden niet extra belast

Op 1 april 2005 is met terugwerkende kracht tot 1 januari 2005 een bepaling in de wet opgenomen die bepaalt dat over de werkgeversbijdrage aan regelingen voor vervroegde uittreding een eindheffing van 26% plaatsvindt (vanaf 1 januari 2011 zelfs 52%). Staatssecretaris Joop Wijn van Financiën heeft onlangs besloten dat ontslaguitkeringen niet belast hoeven te worden met die 26% extra belastingheffing.

De extra heffing van 26% (vanaf 1 januari 2011 zelfs 52%) is een uitvloeisel van de Wet aanpassing fiscale behandeling VUT, prepensioen en levensloopregeling die op 1 januari 2005 in werking is getreden. Tot op heden was het niet duidelijk of een ontslagvergoeding ook onder deze bepaling viel. De staatssecretaris van Financiën heeft onlangs besloten dat ontslaguitkeringen niet gezien moeten worden als regeling voor vervroegde uittreding en dus niet belast worden met die 26% extra belastingheffing. Het besluit maakt wel onderscheid in ontslaguitkeringen die ondergebracht zijn in een ‘stamrecht’ en eenmalige ontslaguitkeringen.

 

Van belang voor de vraag of een ontslaguitkering aangemerkt wordt als regeling voor vervroegde uittreding (rvu) zijn twee toetsen: de 55-jaarstoets en de 70%-toets.

 

1. 55-jaarstoets

Een (stamrecht)regeling waarbij de ingangsdatum van de uitkeringen bij in leven zijn van de werknemer vaststaat, is geen rvu indien de periodieke uitkeringen in ieder geval eindigen uiterlijk op de dag voordat de (ex-)werknemer de 55-jarige leeftijd bereikt terwijl geen enkele uitkering op jaarbasis hoger is dan 100% van het (laatstgenoten) reguliere jaarloon uit de dienstbetrekking waaruit de werknemer wordt ontslagen.

 

2. 70%-toets

Indien niet wordt voldaan aan de 55-jaar-toets (omdat de periodieke uitkering later eindigt dan op de onder 1. genoemde datum dan wel niet wordt voldaan aan de voorwaarde dat geen enkele uitkering op jaarbasis hoger is dan 100% van het (laatstgenoten) reguliere jaarloon) mag nog de 70%-toets worden toegepast. Dit geldt alleen in de situatie dat de uitkeringen uiterlijk ingaan op de dag die 24 maanden voorafgaat aan de AOW-datum dan wel de eerdere pensioendatum. Bij de 70%-toets vindt een actuariële berekening plaats uitgaand van de ingangsdatum van het stamrecht. Bij de berekening dient naar actuariële maatstaven berekend te worden wat uit de waarde van het recht aan maximale gelijkblijvende periodieke uitkeringen kan worden gekocht met een looptijd vanaf de ingangsdatum tot aan de dag die 24 maanden voorafgaat aan de AOW-datum dan wel de eerdere pensioendatum. Deze berekening dient netto actuarieel plaats te vinden op basis van een recente overlevingstafel, waarbij leeftijdscorrecties worden gesteld op man - 5 en vrouw - 6, gerekend wordt op basis van nominale gelijkblijvende uitkeringen en een rekenrente van ten minste 3% wordt gehanteerd. Indien de op basis van deze berekening resulterende jaarlijkse uitkering gelijk is aan of minder bedraagt dan 70% van het laatstgenoten reguliere loon, is de regeling geen RVU. Bij deze toetsing dient - in tegenstelling tot de toetsing onder 1. - bij het bepalen van de 70%-grens wel rekening te worden gehouden met de naar verwachting te ontvangen uitkeringen uit dezelfde vroegere dienstbetrekking (WW, ZW, WAO, VUT, prepensioen (voor zover niet overgeheveld naar de huidige pensioenregeling), levensloop e.d.). Deze uitkeringen dienen derhalve voor de toetsing te worden ingebouwd. 

Nadat volgens de 70%-toets is vastgesteld dat geen sprake is van een RVU dient het stamrecht - wil het ook daarna gevrijwaard blijven van de eindheffing - te (blijven) voldoen aan de volgende voorwaarden:

1.   De pensioendatum wordt niet meer gewijzigd na de berekening.

2.   De laagste uitkering bedraagt niet minder dan 75% van de hoogste uitkering. Bij de toets aan deze voorwaarde mogen verhogingen van de uitkering die voortvloeien uit een aanpassing aan de loon- of prijsontwikkeling buiten beschouwing worden gelaten.

 

Bron: ministerie van Financien, 27-05-2005

Modules & dossiers

Opvoerdatum

30 mei 2005

Laatst gewijzigd

08 jun 2005

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1