Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
15 mei 2023 Nieuws

Cryptomunten ontstaan uit een fork en box 3

Belastingplichtige bezit bitcoins. Door het ontstaan van forks in de blockchain van de bitcoin heeft belastingplichtige gratis verschillende nieuwe ander soort cryptomunten gekregen waarvan de waarde op de peildatum voor box 3 in de inkomstenbelasting enkele tonnen in euro’s vertegenwoordigt.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De waarde van cryptomunten (zoals de bitcoin) behoort op grond van artikel 5.3, tweede lid, van de Wet inkomstenbelasting 2001 (hierna: Wet IB 2001) tot het bezit in box 3, tenzij sprake is van het uitzonderlijke geval dat sprake is van een werkzaamheid of een onderneming.

Belastingplichtige stelt dat de nieuwe cryptomunten verkregen uit de fork (hierna: ontstane cryptomunten) niet tot zijn bezit in box 3 behoren. Daarbij neemt belastingplichtige in aanmerking dat hij niet voornemens is de ontstane cryptomunten ooit te claimen omdat hij dan mogelijk zijn bitcoins (hierna: de originele cryptomunten) verliest. Ondanks dat, blijven deze ontstane cryptomunten gekoppeld aan de private key van belastingplichtige en kan hij in de toekomst de ontstane cryptomunten alsnog claimen.
Vragen

  •     Zijn cryptomunten die zijn ontstaan uit een fork (de ontstane cryptomunten) een bezitting in box 3? [JA]
  •     Zo ja, is dit ook het geval als de belastingplichtige de ontstane cryptomunten niet claimt? [JA]

Bij de beantwoording van de vragen wordt ervan uitgegaan dat het bezitten/verhandelen van de cryptomunten een belegging vormt en dat geen sprake is van een onderneming of een werkzaamheid.
Antwoorden

  •     Ja, de ontstane cryptomunten betreffen nieuwe cryptomunten op de blockchain die zijn gekoppeld aan de private key van de belastingplichtige. Dit is een bezitting voor box 3.
  •     Ja. De bezitting in box 3 is de ontstane cryptomunt op de blockchain die is gekoppeld aan de private key. Hier doet niet aan af dat de eigenaar de ontstane cryptomunten niet wenst te claimen en daarmee de ontstane cryptomunten (nog) niet gebruikt. Met de private key kan de eigenaar de ontstane cryptomunten later alsnog claimen.


Klik hier voor de verdere toelichting (beschouwing)


Bron: Belastingdienst

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Inleg in crypto's

Twee derde van de 1,2 miljoen Nederlanders die geld in crypto’s stoppen, doen dat met minder dan €2500. Dit meldt de AFM naar aanleiding van een Ad hoc onderzoek voor AFM door Ipsos.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

15 mei 2023

Laatst gewijzigd

15 mei 2023

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.