Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
3 jun 2022 Nieuws

Algemene nabestaandenwet: Op weg naar de arbeidsmarkt

De Algemene Nabestaandenwet (Anw) biedt financiële ondersteuning na het overlijden van een partner. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert deze wet uit. De Anw-uitkering eindigt wanneer het jongste kind 18 jaar wordt, tenzij de Anw-gerechtigde meer dan 45% arbeidsongeschikt is. Dan eindigt de uitkering wanneer de gerechtigde de AOW-leeftijd heeft bereikt.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De gemeente is verantwoordelijk voor de re-integratie van de Anw-gerechtigden en burgers in de Participatiewet (P-wet). Om te voorkomen dat de Anw-gerechtigde na het beëindigen van de Anw-uitkering aangewezen is op de P-wet heeft de SVB een pilot gedaan met een aantal gemeenten.

Hierbij heeft de SVB actief contact gezocht met de Anw-gerechtigden. Bij ongewijzigde omstandigheden zouden deze Anw-gerechtigden op termijn aangewezen zijn op de P-wet.  

Pilot

In deze pilot hebben de SVB en gemeenten onderzocht wat de meest effectieve aanpak is om de doelgroep te informeren over de mogelijkheden voor ondersteuning die de gemeente biedt bij de re-integratie naar werk. Burgers die actief (telefonisch) zijn geïnformeerd door de SVB en interesse tonen in een mogelijk re-integratietraject, worden warm overgedragen door de SVB aan gemeenten.

De Anw-gerechtigden krijgen hierdoor vroegtijdig de regie in eigen handen.  
Uit de pilot blijkt dat de voorgenoemde werkwijze effectief is. Daarnaast is duidelijk geworden dat de Anw-gerechtigde behoefte heeft aan ondersteuning door de gemeente.

Landelijk

Onder de naam ‘Op weg naar de arbeidsmarkt’ rolt de SVB deze werkwijze landelijk uit. Verschillende gemeenten waaronder Amsterdam, Enschede, Maastricht, 's-Hertogenbosch, Utrecht en Nijmegen maken hier inmiddels gebruik van.

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

3 jun 2022

Laatst gewijzigd

3 jun 2022

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2023. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.