Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
21 jul 2021 Nieuws

Angst bij de financiële sector door toekomstplannen AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil erg graag de financiële sector in de gaten houden door middel van dataverzameling. Op die manier kan de AFM sneller misstanden aan het licht brengen. De sector denkt hier minder positief over.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Extra gegevens

De AFM is van plan om extra gegevens te verzamelen van financiële instellingen, zodat hun toezicht efficiënter kan worden. Zij willen bijvoorbeeld meer data over beleggingsportefeuilles. Een woordvoerder van de AFM zegt dat door middel van data, hun middelen effectiever kunnen worden benut. Maar hoogleraar financieel toezichtrecht Bart Joosen (Vrije Universiteit) zegt dat ‘zo’n verregaande ingreep in het toezicht veel angst bij ondernemingen oproept’.

Accountants

De AFM wil met de gegevens de consument behoeden voor ernstige schulden. Een onderdeel daarvan is om te controleren of bijvoorbeeld banken niet te veel geld uitlenen. Daarnaast moeten de gegevens ervoor zorgen dat het niet misgaat bij de accountant. Deze sector moet informatie kenbaar maken over ‘opdrachtaanvaarding, urenbesteding, risico-inschatting en de inzet van kwaliteitscontroles’, aldus het FD.

Proactief ingrijpen

‘Bij thematisch onderzoek keert de AFM zonder aanleiding de boel ondersteboven’, zegt Joosen. De AFM geeft aan dat het proactief wil ingrijpen om zo in te kunnen schatten welke risico’s meer onderzoek nodig hebben. Chistiaan Wulf van Hart Advocaten vraagt zich af of dit niet te ver gaat. Het is belangrijk volgens Joosen dat er ‘goed en duidelijk beleid’ wordt opgesteld zodat de AFM precies moet aangeven hoe zij de data gaan gebruiken. 

Hoekstra

De AFM is in gesprek met het ministerie over privacy, omdat demissionair minister Wopke Hoekstra wil kijken naar de nalevingskosten en privacy in de voorstellen. De AFM geeft aan dat data geanonimiseerd binnenkomen, maar de Autoriteit Persoonsgegevens benadrukt dat telecomdata niet anoniem zijn. Ook kosten de systemen om data automatisch door te sturen naar de AFM veel geld voor de bedrijven, daarom kijkt de AFM hoe de data-uitvraag systemen zo goedkoop mogelijk kunnen worden toegepast. Om de data-verzamelingsplannen te kunnen implementeren is er een wetswijziging nodig. Het is nog niet bekend of het ministerie van Financiën deze plannen gaat goedkeuren, aldus het FD.

Uw mening

 
Nico van der Zee
21 jul 2021
Big data gesorteerd en geanalyseerd door algoritmen met een hoog abstractie niveau zullen leiden tot conclusies, die op gespannen voet staan met feiten en de werkelijkheid. Kortom we staan voor een nieuwe toeslagenaffaire, die ontstond met dezelfde methode. Niet doen dus
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

21 jul 2021

Laatst gewijzigd

21 jul 2021

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.