Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
23 apr 2021 Nieuws

Geen tweesporenbeleid taxatierapporten

Zie ook hoger beroep
In januari 2020 heeft Consument de Bank verzocht zijn hypothecaire geldlening in te delen in een andere Loan to Value-klasse, de tariefklasse die gebaseerd is op de verhouding van de hoogte van de lening ten opzichte van de waarde van de woning (hierna: de LTV-klasse).
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Consument heeft dit aangetoond aan de hand van een Calcasarapport, maar de Bank is alleen bereid de opslag te verlagen aan de hand van een gevalideerd taxatierapport of een WOZ-waardebepaling.

Klacht

Consument vindt het niet terecht dat de Bank voor het Calcasarapport niet accepteert voor een aanpassing van de tariefklasse, omdat bij de aanvraag van een nieuwe financiering of de ophoging van een bestaande financiering de Bank (naast een gevalideerd taxatierapport) wel een Calcasarapport accepteert ter onderbouwing van de woningwaarde. De Bank maakt daarmee onderscheid tussen bestaande klanten en nieuwe klanten en dat mag volgens Consument niet. Zeker niet op het moment dat de rente herzien wordt aan het einde van de rentevastperiode.

Belang geldverstrekker

In het onderhavige geval maakt de Bank daarmee misbruik van haar beleidsvrijheid. Het belang van Consument is duidelijk, terwijl het belang van de Bank dat niet is, aangezien de Bank voor nieuwe leningen en ophogingen van bestaande leningen de woningwaarde onder voorwaarden wel op Calcasarapporten baseert.

Beslissing

De vordering van Consument wordt toegewezen.


Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Meten met twee maten?

Een consument vraagt de bank om de rente op een bestaande hypotheek tussentijds aan te passen, omdat de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van woning (Loan to Value: LTV) is veranderd. De consument meent in aanmerking te komen voor het rentetarief in een zogenoemde lagere LTV-klasse op basis van de woningwaarde, zoals die blijkt uit een door hem aangevraagd Calcasa-rapport.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

2 dec 2020

Laatst gewijzigd

23 apr 2021

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.