Ongeveer 7.300 financiële dienstverleners zijn bij het Kifid aangesloten. Het Kifid ontvangt jaarlijks vier- tot zesduizend klachten, waarvan er ongeveer drieduizend behandelbaar zijn.
De belangrijkste conclusies van het onderzoek naar het functioneren van het Kifid zijn de volgende.
Ten eerste constateren de onderzoekers dat de onafhankelijkheid van het Kifid is geborgd.
Ook blijken consumenten en financiële dienstverleners over het algemeen tevreden met het Kifid.
De onderzoekers concluderen dat niet wordt getwijfeld aan het bestaansrecht van het Kifid, maar dat er verschillende opvattingen bestaan over de rol van het Kifid in de context van de borging van consumentenbelangen. Wel is een groep consumenten kritisch op het Kifid.
Ten slotte concluderen de onderzoekers dat het Kifid laagdrempeliger is dan de rechter omdat de doorlooptijden van het Kifid korter zijn en de kosten van de klachtafhandeling lager dan bij een rechtsgang. Tegelijkertijd zien de onderzoekers ruimte voor verbetering ten aanzien van de borging van consumentenbelangen en de doelmatigheid van het Kifid. Dit ziet onder meer op het verkleinen van procedurele ongelijkheid, gecombineerd met helder verwachtingenmanagement over de rol van het Kifid en het verder terugdringen van de doorlooptijden.
Het evaluatierapport van SEO geeft een herkenbaar en realistisch beeld. Het bevestigt het belang en de toegevoegde waarde van Kifid. En het is een stimulans om vast te houden aan de koers die met de Visie op klachtbehandeling de afgelopen vier jaar is gekozen. Het evaluatierapport geeft bruikbare aanbevelingen om waar nodig onze werkwijze te verbeteren en waar mogelijk te versterken. Kifid gaat hiermee aan de slag.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99