Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
21 okt 2020 Nieuws

Bankgegevens gebruiken voor het voorkomen en opsporen van strafbare feiten

Het opsporen van criminaliteit via geldstromen wordt ook wel financieel rechercheren genoemd. De FIU heeft deze gegevens nodig voor het analyseren van meldingen van ongebruikelijke transacties. Banken zijn hiervoor een onmisbare schakel. Ook de Belastingdienst heeft gegevens van banken nodig, bijvoorbeeld voor het voorkomen van fraude.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Geautomatiseerd gegevens uitwisselen

Het VB is bij wet aangewezen als technische koppeling waarmee aangesloten banken (en andere verleners van betaaldiensten) automatisch kunnen voldoen aan vorderingen of verzoeken van overheidsinstanties. Om het VB mogelijk te maken, is de Wet op het financieel toezicht gewijzigd. Met het VB voldoet Nederland ook aan de verplichting dat elke EU-lidstaat een centraal elektronisch systeem moet hebben om de identiteit van cliënten van banken vast te kunnen stellen. Deze verplichting vloeit voort uit de gewijzigde vierde EU-anti-witwasrichtlijn.

Bevoegdheden van betrokken partijen

De gegevens mogen alleen gebruikt worden voor het doel waarvoor ze opgevraagd zijn. Toegang, beheer en gebruik is geregeld via een stelsel van bevoegdheden. In het gebruikersprotocol is precies vastgesteld hoe bevoegde personen van betrokken partijen mogen handelen. Zodra een vraag is afgehandeld, worden de gegevens automatisch verwijderd: er worden dus geen persoonsgegevens in het portaal opgeslagen.

Aansluiten op het VB

Alle financiële instellingen die in Nederland NL IBAN-nummers en/of kluizen aanbieden, zijn verplicht aan te sluiten op het VB. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid beheert het VB. [https://www.justid.nl/] DNB houdt toezicht op de naleving van deze verplichting door de financiële instellingen.


Bron: Rijksoverheid

Lees ook…

Per 21 mei is de Wwft aangepast voor makelaars

Met ingang van 21 mei 2020 is de Wet ter voorkoming van Witwassen en Terrorisme Financiering (Wwft) aangepast en luidt nu als volgt:

Besluit verwijzingsportaal bankgegevens (internetconsultatie)

Met het verwijzingsportaal bankgegevens kunnen vorderingen en verzoeken om gegevens aan banken en andere betaaldienstverleners betrouwbaar, veilig, snel, gericht en efficiënt worden afgedaan.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

21 okt 2020

Laatst gewijzigd

21 okt 2020

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.