Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
13 mei 2019 Nieuws

Kosteloze taxatie

Consument heeft zich tot de Adviseur gewend voor advies en bemiddeling bij het verkrijgen van een financiering voor een aangekochte woning. Daarbij heeft de Adviseur Consument geadviseerd een taxatie te laten uitvoeren van het onderpand ten behoeve van de financieringsaanvraag. Consument heeft dit gedaan en hier kosten voor gemaakt.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De aanvraag is uiteindelijk goedgekeurd door een geldverstrekker die zelf kosteloos een taxatie laat uitvoeren van het onderpand. Consument stelt hierdoor onnodig op de kosten te zijn gejaagd door de Adviseur.

Oordeel

De Commissie heeft geoordeeld dat de Adviseur niet is tekortgeschoten in de nakoming van zijn verplichtingen jegens Consument door Consument te adviseren voortijdig een taxatie te laten uitvoeren omdat
de financiering binnen korte tijd geregeld moest worden.

Indien de aanvraag alsnog bij een andere geldverstrekker ingediend zou moeten worden was het omwille van de tijd van belang dat er een taxatierapport zou zijn. Van belang is dat op het moment dat de Adviseur Consument adviseerde een taxatie te laten uitvoeren nog helemaal niet zeker was of deze geldverstrekker een aanbod zou doen.
De vordering wordt afgewezen.


Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Mag geldverstrekker hertaxatie woning verlangen?

Belanghebbende heeft een woning gekocht. Enige weken daarna heeft een taxatie van de woning plaatsgevonden. Vervolgens heeft Belanghebbende via zijn tussenpersoon een aanvraag ingediend voor een hypothecaire geldlening bij de Geldverstrekker. Na een (voorlopig) rente-aanbod heeft de Geldverstrekker meegedeeld dat een hertaxatie werd verlangd.

Kifid: tegenvallende taxatiewaarde

Consument heeft zich tot de adviseur gewend in het kader van de financiering van een woning. De taxatiewaarde van de woning blijkt lager dan verwacht, waardoor Consument minder kon lenen dat de adviseur aanvankelijk verwachtte.

Rapport ‘De kwaliteit en onafhankelijkheid van woningtaxaties’

Minister Ollongren heeft de Tweede Kamer het rapport ‘De kwaliteit en onafhankelijkheid van woningtaxaties’ aan toegezonden.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

13 mei 2019

Laatst gewijzigd

13 mei 2019

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.