Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
6 jul 2018 Nieuws

Forse stijging gemiddelde WOZ-waarde in 2019

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen stijgt volgend jaar met 7,5 tot 9,5%. Dat schrijft de Waarderingskamer (de toezichthouder op de uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ)) in een brief aan de staatssecretaris van Financiën.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Deze cijfers komen uit een recente inventarisatie die de Waarderingskamer heeft gehouden onder alle gemeenten.

Woz-waardeloket

De Waarderingskamer rapporteert dat er sprake is van een stabiele situatie. Het aantal bezwaren blijft op een stabiel laag niveau en de stijging van de kosten is lager dan de inflatie. De mogelijkheid om WOZ-waarden van andere woningen te raadplegen via www.woz-waardeloket.nl wordt door veel Nederlanders gewaardeerd en benut. De Waarderingskamer geeft aan dat er wellicht ruimte bestaat om verdere stappen te zetten op het terrein van de openbaarheid van WOZ-waarden.

Bezwaarschriften

Verder besteedt de Waarderingskamer expliciet aandacht aan het feit dat de belanghebbenden die bezwaar maken, die in steeds grotere mate overlaten aan bedrijven die werken op basis van no cure no pay. Deze bedrijven brengen de belanghebbende voor zie ze werken geen kosten in rekening, maar hun opbrengsten bestaan uit de proceskostenvergoeding die gemeenten moeten betalen bij een succesvol ingediend bezwaar. De Waarderingskamer geeft aan groot voorstander te zijn van een laagdrempelige toegang tot bezwaar en bezwaar op basis van no cure no pay kan daarbij nuttig zijn. Aan de andere kant zijn er ook veel bezwaar van ongewenste praktijken bij deze vorm van dienstverlening. De Waarderingskamer pleit daarom bij de Staatssecretaris voor een onderzoek naar het functioneren van de dienstverlening op basis van no cure no pay, bij voorkeur in nauwe samenwerking met de bedrijven werkzaam in deze branche.

Download: "Brief" (Pdf, 7 pagina's)

 

Bron: Waarderingskamer

Lees ook…

Feiten over de WOZ

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen stijgt volgend jaar met 7,5 tot 9,5%. Dat schrijft de Waarderingskamer (de toezichthouder op de uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ)) in een brief aan de staatssecretaris van Financiën. De WOZ-waarde die men volgend jaar ontvangt, geeft de marktontwikkeling tussen 1 januari 2017 en 1 januari 2018 weer.

Informatie over bedreigde personen niet langer in Kadaster

Informatie over mensen die worden bedreigd of een persoonlijk risico lopen, wordt afgeschermd in het Kadaster. Daarnaast komt er een gedragslijn die moet voorkomen dat er onnodig privacygevoelige gegevens worden opgenomen in het Kadaster zodat die ook niet kunnen worden ingezien.

Raadplegen WOZ-waardeloket

Inmiddels zijn van circa 75% van de woningen in Nederland de WOZ-waarden zichtbaar in het WOZ-waardeloket. Wanneer in de komende maanden ook de resterende 125 gemeenten aansluiten op de Landelijke Voorziening WOZ (LV WOZ), groeit het aantal woningen in het WOZ-waardeloket naar 100%.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

6 jul 2018

Laatst gewijzigd

6 jul 2018

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.