Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
23 nov 2004 Nieuws

Wijn: ‘Uitspraak Hoge Raad is geen beperking hypotheekrenteaftrek’

De staatssecretaris van Financiën, Joop Wijn, heeft op vragen van Tweedekamerlid Dezentje Hamming geantwoord dat de uitspraak van de Hoge Raad op 22 oktober jongstleden, geen beperking van de hypotheekrenteaftrek betekent.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In de bedoelde zaak had de belanghebbende geld geleend voor een verbouwing. Een deel van dit bedrag gebruikte hij voor de aanschaf van een auto. Nadien betaalde hij de verbouwing uit zijn spaargeld. De Belastingdienst vond dat er daardoor geen verband meer was tussen de lening en de verbouwing en wilde geen renteaftrek toestaan. De Hoge Raad vond dat dat verband er wel was, maar de rechter voegde daaraan wel toe dat de lening pas als eigenwoninglening wordt behandeld (en in aanmerking kwam voor aftrek) voorzover en vanaf het moment waarop betaling voor verbetering of onderhoud heeft plaatsgevonden.

 

Volgens de staatsecretaris leidt dit arrest van de Hoge Raad niet tot beperking van de renteaftrek omdat in feite door de Belastingdienst al eerder rekening werd gehouden met het tijdstip waarop de kosten werden gemaakt. De staatssecretaris: “Dit blijkt onder meer uit het besluit van 4 juli 2003 waarin is aangegeven dat een bouwdepot en de daarmee samenhangende schuld in beginsel behoren tot de rendementsgrondslag in box III. Om praktische redenen is in dat besluit overigens goedgekeurd dat afwikkeling van lening en bouwdepot gedurende twee jaar in box I kan plaatsvinden, waarbij de betaalde rente wordt gesaldeerd met de ontvangen rente op het depot. Doordat de ontvangen depotrente wegvalt op het moment waarop de lening wordt aangewend voor onderhoud of verbetering van eigen woning, is het materiële gevolg dat de betaalde rente pas vanaf dat tijdstip in aftrek komt.”

 

Bron: ministerie van Financiën, 22-11-2004

 

Uw mening

 
Henk Klooster
23 nov 2004
Goed artikel bedankt
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Opvoerdatum

23 nov 2004

Laatst gewijzigd

23 nov 2004

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.