Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
18 jul 2017 Nieuws

Verzekeraars presenteren standaardmodel ‘vast-variabel pensioen’

Om een goede keuze te maken tussen een vaste en een variabele pensioenuitkering, kunnen deelnemers voortaan gebruik maken van gestandaardiseerde informatie. Alle pensioenuitvoerders die een vaste of variabele pensioenuitkering aanbieden, zijn vanaf 1 januari 2018 wettelijk verplicht om bij de communicatie richting de deelnemers een nieuw standaardmodel te hanteren.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Het standaardmodel ‘vast-variabel pensioen’ en de bijbehorende handleiding zijn daarom vanaf nu te vinden op de website van het Verbond van Verzekeraars. Door de informatie te standaardiseren, wordt het voor deelnemers gemakkelijker om de verschillende producten en uitvoerders te beoordelen en na te gaan wat het beste bij hun situatie past. In de handleiding vinden pensioenuitvoerders nadere informatie over het invullen van het standaardmodel.

Co-creatie

Het model is afgelopen jaar ontwikkeld door de sector, waarbij intensief is samengewerkt met de Verzekeringscommunity van het Verbond. Daarin zitten ruim 150 consumenten die in een online platform met de sector meedenken en meepraten. Ongeveer vijftig van hen hebben volop bijgedragen aan de totstandkoming van het conceptmodel. In plaats van achteraf toetsen of de ontwikkelde producten aanslaan bij consumenten, is ervoor gekozen om de doelgroep vanaf het begin gedurende de hele ontwikkelfase te betrekken. Zowel de betrokken consumenten als de verzekeraars zijn enthousiast over deze vorm van co-creatie. Aan het eind van het traject heeft Motivaction een kwantitatief vervolgonderzoek uitgevoerd naar de begrijpelijkheid en de waardering van het standaardmodel onder een grote groep deelnemers.

Toezichthouder

Toezichthouder AFM is positief over het eindresultaat, dat inmiddels de goedkeuring van het ministerie van Sociale Zaken heeft. Karina Raaijmakers, hoofd toezicht Verzekeren en Pensioenen bij toezichthouder AFM: “Pensioenverzekeraars en premiepensioeninstellingen stellen met dit standaardmodel deelnemers in staat om vaste en variabele pensioenen, bij verschillende pensioenuitvoerders, te vergelijken. Het model zorgt ervoor dat deelnemerspecifieke informatie op een vergelijkbare wijze wordt gepresenteerd. Hierdoor past het bij de beweging die we zien naar informatie die steeds meer aansluit bij de situatie van de individuele deelnemer.”

Bron: Verbond van Verzekeraars

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

18 jul 2017

Laatst gewijzigd

18 jul 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.