Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
22 nov 2016 Nieuws

Vermeende onvolledige informatieverstrekking rentevaste periodes

In een Kifid uitspraak wordt een klacht van een consument beoordeeld, waarbij de consument stelt dat zijn hypotheekadviseur hem onjuist heeft geadviseerd met betrekking tot de rentevastperiode van zijn hypothecaire geldlening. Zo zou de hypotheekadviseur niet de kortere rentevastperiode van twee jaar hebben besproken en aangeboden.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Lees hier de volledige uitspraak.

De Commissie overweegt als volgt. De kortere rentevastperiodes lijken te zijn besproken, maar dit blijkt niet uitdrukkelijk uit de stukken. Bovendien blijkt uit het profiel dat de consument zekerheid wenst. Niet is komen vast te staan dat consument in weerwil van het juiste advies van de tussenpersoon gekozen zou hebben voor een kortere rentevastperiode. De Commissie wijst de vordering af.

Dossiervorming is dan ook belangrijk

Met betrekking tot de informatieverstrekking over de verschillende rentevastperiodes geeft de Commissie aan dat zij niet kan vaststellen wat er tijdens het adviesgesprek hierover is medegedeeld. Daarom baseert zij haar standpunt op de beschikbare stukken. Een kortere rentevastperiode lijkt te zijn besproken, maar is niet in duidelijke en niet mis te verstane bewoordingen terug te vinden. Dit blijkt uit het volgende. In de profielvragenlijst is de optie van een variabele rente of een combinatie met een vaste rente weergegeven. Ook staat de optie van twintig jaar vermeld en is het advies uiteindelijk een rentevastperiode van tien jaar geworden. Tevens is Consument gewezen op het feit dat hij er niet van kan profiteren als de rente daalt.

Bron: Kifid

 

Fintool redactie: het bijvoegen (en vastlegging in adviesrapport) van een rentetabel kan een hoop discussie voorkomen.

Lees ook…

Kifid: meeneemregeling hypotheekrente niet altijd mogelijk

Ter beoordeling ligt de vraag voor of verplichtingen van de Bank uit de overeenkomst met Consument ook moeten worden nagekomen wanneer Consument zijn huidige woning verkoopt en een nieuwe woning koopt. Op dat moment wordt de oude hypothecaire geldlening afgelost en een nieuwe geldlening afgesloten. In de hypotheekakte is een meeneemregeling opgenomen, die Consument het recht geeft om bij aankoop van een nieuwe woning de rente voor de resterende rentevast periode mee te nemen naar een nieuw te sluiten soortgelijke geldlening.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

22 nov 2016

Laatst gewijzigd

22 nov 2016

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.