Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
28 okt 2004 Nieuws

Verbond: Verzekeraars op termijn goedkoper bij uitvoering WGA

Ongeveer 31.000 mensen zullen per 1 januari 2006 de nieuwe Werkhervattingsregeling gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) instromen. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en verzekeraars gaan samen concurreren op deze markt, die volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) zo’n 2,5 tot 3 miljard euro groot is. Het Verbond verwacht dat verzekeraars op termijn een goedkopere premie kunnen bieden.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Werkgevers hebben straks de keus zelf het arbeidsongeschiktheidsrisico te dragen, het te verzekeren bij een private verzekeraar óf om verzekerd te blijven bij het UWV. Door die constructie gaan verzekeraars en het UWV met elkaar concurreren, waardoor meer werk moet worden gemaakt van preventie en reïntegratie.

 

Om te kunnen concurreren met het UWV moeten verzekeraars onder gelijke condities hun producten kunnen aanbieden. De verschillende financieringsmethodieken vormden daarbij aanvankelijk een obstakel. UWV betaalt de uitkeringen door middel van een omslagstelsel, verzekeraars moeten van de toezichthouder uitkeringen financieren volgens een kapitaaldekkingsstelsel. Dat betekent onder meer dat verzekeraars bij de start van de WGA onvoldoende inkomsten hebben om de uitkeringen te kunnen voldoen. Er moet immers eerst een buffer worden opgebouwd. Om dat zo snel mogelijk te doen, zullen verzekeraars in de eerste jaren een hoge premie moeten innen, terwijl het UWV bij de start een veel lagere premie kan hanteren. Om dit probleem te verhelpen, heeft het kabinet in september besloten dat gedurende de eerste zeven jaar een opslag op de publieke premie wordt gelegd. Het CVS verwacht dat de premie van het UWV, ondanks de opslag, in het begin nog wel wat lager zal zijn dan die van verzekeraars. Na een jaar of tien zullen verzekeraars echter goedkoper zijn.

 

Bron: Verbond van Verzekeraars , 28-10-2004

 

Rubrieken

Opvoerdatum

28 okt 2004

Laatst gewijzigd

28 okt 2004

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.