Nederlanders geven hun eigen samenleving een onvoldoende en voorzien voor 2010 of 2020 geen verbetering. Niet alleen de toekomst van de sociale zekerheid baart de Nederlander zorgen. Ook criminaliteit, normen en waarden, de veiligheid en de 'buitenlanders' staan hoog op de lijst. Opvallend genoeg blijken acht op de tien ondervraagden wel tevreden over het eigen leven. In het algemeen verwachten Nederlanders een maatschappij die harder en meer prestatiegericht is. De wensen gaan een andere richting uit. De bevolking kiest voor een samenleving met veel gemeenschapszin en veel van de kenmerken die nu dreigen te verdwijnen.
Flexibele arbeidsmarkt
Ondervraagden zien ook een trend in de richting van een flexibele en mobiele arbeidsmarkt. Driekwart voorspelt een toename van het aantal tijdelijke banen en meer mogelijkheden om gemakkelijk mensen te ontslaan. Uit de ontwikkelingen van de afgelopen decennia blijkt daar maar weinig van. Het vaste dienstverband blijft dominant. In 1970 bestond 80% van de werkgelegenheid uit vaste banen, in 2002 was dit nog 76%. Wel is de voltijdbaan op zijn retour. Vrouwen werken steeds vaker in een grote deeltijdbaan van 20-34 uur per week. In 1987 had 33% van de vrouwen zo'n baan, in 2003 was dat 48%. Ook bij mannen is volgens het SCP een (lichte) verschuiving zichtbaar van voltijdbanen naar grote deeltijdbanen.
Hypotheekrenteaftrek
Op de huizenmarkt is een toenemende tweedeling te verwachten tussen achterstandswijken en welvarende buurten. Wonen wordt steeds duurder en wie daar rekening mee houdt heeft een reëel verwachtingspatroon. Ook reëel is de inschatting van een meerderheid van de ondervraagden dat de mogelijkheden voor hypotheekrenteaftrek en voor huursubsidie zullen afnemen.
Bron: Het Financieele Dagblad, 26-10-2004
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99