Dat schrijven kopstukken uit vakbeweging, werkgeverskring en het openbaar bestuur vrijdag in de Volkskrant. Ze hebben een jaar in het geheim over hun voorstel overlegd.
De groep bepleit publieke basisvoorzieningen voor drie 'levensfases'. In de 'vormingsfase' moet het recht op scholing tot bachelor-niveau - tot en met het derde studiejaar - financieel worden gegarandeerd. Wie eerder stopt met leren en gaat werken, krijgt het overblijvende bedrag aan scholingsrechten bijgeschreven op zijn persoonlijke levenslooprekening. Die rekening speelt een rol tijdens het werkzame leven, de 'productieve levensfase'. Er kan verlof mee worden gefinancierd voor studie of zorg voor kinderen of ouders. De rekening kan ook worden gebruikt voor prepensioen of aanvulling bij demotie (een stap terug aan het eind van de carrière).
Wie tijdens het werkzame leven werkloos of arbeidsongeschikt wordt, ontvangt een basisuitkering. Deze uitkering kan met CAO- of bedrijfsregelingen worden aangevuld. Wie langdurig arbeidsongeschikt wordt, moet tot de pensionering een bovenminimale uitkering krijgen.
Na het werkzame leven, moet de regering opnieuw een basisinkomen garanderen, de AOW. Deze minimale uitkering wordt nu in de praktijk meestal al aangevuld met pensioen, dat bij CAO of per bedrijf wordt geregeld. Daarnaast kunnen burgers hun AOW en pensioen aanvullen met individuele regelingen zoals lijfrentes. Dit 'drietrapsmodel' wil de groep laten gelden voor de hele sociale zekerheid.
Bron: de Volkskrant, 22-10-2004
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99