Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
14 mrt 2016 Nieuws

Financiële ondersteuning woningaanpassing noodzakelijk

Blijverslening' moet breder ingevoerd worden en ook aanpassing uit Wmo-pot moet vaker mogelijk zijn, hiervoor pleit ANBO.
Uit ANBO-onderzoek (zie download) blijkt dat respondenten zich financieel verantwoordelijk voelen voor noodzakelijke woningaanpassingen, maar zeggen te moeten kunnen rekenen op enige mate van financiële ondersteuning.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Zorgen
ANBO maakt zich zorgen over de mogelijkheden die mensen hebben om in hun eigen woning oud te worden. “Er ontstaat een heel bijzonder beeld. In de meeste gevallen zeggen deze respondenten dat ze in hun eigen huis willen blijven wonen. Ze zeggen ook dat er een verbouwing noodzakelijk is als er gezondheidsproblemen ontstaan: het huis is niet gelijkvloers, er is geen manouvreerruimte, de deurposten zijn te smal. Tegelijkertijd zegt maar liefst de helft van de respondenten nooit na te denken over de noodzakelijke aanpassingen. Terwijl de helft van de ondervraagden boven de 70 is! Tel daarbij op dat de meeste mensen geen liquiditeit hebben en zie daar: ook al willen en moeten de meeste mensen thuis oud worden; ze zijn er niet op toegerust”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.

Ondersteuning is nodig
Ondersteuning is nodig en niet moeilijk te organiseren. ANBO wil dat veel meer gemeenten op korte termijn de Blijverslening, een gunstige lening uit een speciaal fonds, aangeboden door gemeenten, invoeren. Bovendien moet de Rijksoverheid garant staan zodat ook lagere inkomens van deze lening gebruik kunnen maken.

Download: "onderzoeksrapport" (pdf, 2 pagina's)

 

Bron: ANBO

Lees ook…

Renkum eerste gemeente met Blijverslening

Gemeente Renkum biedt haar inwoners vanaf 1 maart een gemeenlijke regeling voor het levensloop bestendig maken van de woning. Met de Blijverslening bevordert een gemeente of provincie zelfstandig thuis wonen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

14 mrt 2016

Laatst gewijzigd

14 mrt 2016

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.