Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
26 feb 2016 Nieuws

Reactie Belastingdienst op onderzoek Consumentenbond BelastingTelefoon

De Consumentenbond heeft in het najaar van 2015 onderzoek gedaan naar de fiscale kwaliteit van de beantwoording van vragen bij de BelastingTelefoon. Voor deze steekproef zijn tien verschillende, fiscale vragen gesteld aan de BelastingTelefoon. De Consumentenbond geeft een onvoldoende: de beantwoording is volgens het onderzoek onvolledig en/of onjuist. De uitkomsten van het onderzoek stroken niet met de uitkomsten van het kwaliteitsonderzoek dat de BelastingTelefoon zelf continu laat uitvoeren. Uit dit onderzoek blijkt dat in 2015 89% van de fiscale vragen juist werd beantwoord.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Bij de BelastingTelefoon kwamen afgelopen jaar bijna 15 miljoen telefoontjes binnen. Het totale aanbod bestaat voor circa 90% uit status- en procesvragen. De resterende 10% bestaat uit fiscale vragen. De Belastingdienst laat extern onderzoeksbureau IPSOS continu onderzoek doen naar de kwaliteit van de antwoorden op deze fiscale vragen. IPSOS voert dit onderzoek onaangekondigd (via mystery calls) uit. Onderzoek van IPSOS wijst uit dat in geheel 2015 89% van de fiscale vragen juist werd beantwoord.

Fiscaliteit is een ingewikkeld onderwerp. De Belastingdienst wil de dienstverlening op dat vlak natuurlijk altijd verbeteren. Na een eerder onderzoek door de Consumentenbond in 2014 zijn maatregelen in gang gezet. Deze maatregelen hebben volgens het onderzoek van de Consumentenbond niet tot betere resultaten geleid. De Belastingdienst heeft de Consumentenbond gevraagd meer inzicht te geven in de resultaten en de manier van onderzoek. De uitkomsten van dit onderzoek kan de Belastingdienst dan eventueel gebruiken bij verbeteringen.


Bron: Belastingdienst

=================

Mystery-onderzoek
Voor de vierde keer krijgt de Belastingtelefoon (0800-0543) een onvoldoende van de Consumentenbond voor kwaliteit: deze keer een 4. Tijdens het mystery-onderzoek zette de Belastingtelefoon dit keer vaker vragen door naar een interne specialist, maar dat mocht niet baten.

De Consumentenbond belde de Belastingtelefoon in november 2015 100 keer, met 10 vragen.

Bron: Consumentenbond

Lees ook…

BelastingTelefoon

De BelastingTelefoon verwerkte afgelopen twee maanden bijna 1,5 miljoen vragen over de aangifte. De fiscus heeft ook circa 10 duizend Twittervragen beantwoord via het account @Belastingdienst.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

26 feb 2016

Laatst gewijzigd

26 feb 2016

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2023. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.