Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
11 okt 2004 Nieuws

Pensioenfondsen mogen toch levensloopregeling uitvoeren

Pensioenfondsen mogen toch de nieuwe levensloopregeling uitvoeren, zoals de vakbeweging steeds heeft bepleit. Daarvoor moet wel het bedrijf dat de pensioenregeling uitvoert, worden afgesplitst van het fonds. Die verzelfstandiging is noodzakelijk door Europese regels.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Dit blijkt uit een ‘werkdocument’ dat het Ministerie van Sociale Zaken bespreekt met de pensioenfondsen. Aanleiding voor het werkdocument zijn Europese regels. De gedwongen deelname aan pensioenfondsen die voor een hele bedrijfstak gelden, kan op de helling komen. Net als het gebrek aan concurrentie in de uitvoering.

 

Dat laatste kan ‘zelf administrerende’ pensioenfondsen raken, de fondsen die hun pensioenregeling zelf uitvoeren. Dit zijn onder meer ABP en PGGM, de grootste fondsen in Nederland. Het kabinet wil dit soort fondsen niet toestaan de levensloopregeling uit te voeren.

 

Als het pensioenbedrijf wordt verzelfstandigd, mag dat nu wel als De Nederlandsche Bank daarvoor een vergunning afgeeft. Een aantal pensioenfondsen heeft het uitvoeringsbedrijf al verzelfstandigd. Het pensioenfonds voor de metaalnijverheid splitste MN Services en het pensioenfonds voor de bouw SFB. Door de ontkoppeling wordt het pensioenfonds opdrachtgever, al blijft het ook eigenaar van het uitvoeringsbedrijf.

 

Bron: Kluwer, 10-10-2004

Rubrieken

Opvoerdatum

11 okt 2004

Laatst gewijzigd

11 okt 2004

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.