Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
3 sep 2014 Nieuws

Verhogen assurantiebelasting levert Rijk 1,5 miljard euro op

De opbrengst voor de Staat van de assurantiebelasting blijft iets achter bij de raming. De tarieven voor deze belasting is in twee stappen verhoogd. In 2013 is dat tot wasdom gekomen en zijn de inkomsten aan assurantie-belasting meer dan verdubbeld.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Download: 'Publicatie Verhoging assurantiebelastingtarief' (pdf, 5 pagina's)

Download: 'Verhoging assurantiebelastingtarief' (achtergronddocument) (pdf, 35 pagina's)

70 miljoen
Over de jaren 2011-2013 heeft deze maatregel de Nederlandse schatkist ruim € 1,5 miljard extra opgeleverd. Dat is € 70 miljoen minder dan het kabinet had geraamd. Een huishouden betaalt inmiddels aan assurantiebelasting gemiddeld € 170 per jaar, terwijl dit vóór de kabinetsmaatregel € 61 was. Mede door deze belasting-verhoging zijn de kosten voor bijvoorbeeld auto-, inboedel- en brandverzekering per saldo 12,6 % duurder geworden.

Daling verkoop
De iets lagere opbrengst is het gevolg van een niet voorziene ontwikkeling. Bij het opstellen van de regeerakkoorden voor het zittende en vorige kabinet werd uitgegaan van een aanhoudende lichte groei aan uitgaven verzekeringspremies. De realiteit is anders: er is sprake van een daling van verkochte verzekeringen.
Het kabinet raamt voor 2014 een zodanige opbrengst assurantiebelasting dat de verkoop van verzekeringen met 9,6 % moet stijgen ten opzichte van 2013.
In de Rijksbegroting meldt het kabinet de Tweede Kamer de ingeboekte opbrengsten van de tariefverhogingen, inclusief macro-economische doorwerking, niet. Daarom beveelt de Algemene Rekenkamer het kabinet aan om in de  jaarverslagen van ministeries de realisatiecijfers voor de belangrijkste bezuinigingsmaatregelen of belastingverhogingen, de gevolgen en de beleidsmatige conclusie die het kabinet daaruit trekt te vermelden.

Minister: geen evaluatie van elke maatregel uit regeerakkoord
De minister van Financiën verklaart in reactie op deze bevindingen het verschil tussen geraamde en gerealiseerde belastingopbrengst vooral door de tegenvallende economische ontwikkelingen in de afgelopen jaren. Aanvullend onderzoek is nodig, aldus de minister, om een verband met de tariefverhogingen vast te stellen. De minister is niet van plan dergelijke evaluaties voor elke maatregel uit het regeerakkoord uit te laten voeren.
De Algemene Rekenkamer geeft aan daar begrip voor te hebben, maar vindt evaluaties wel gewenst voor de belangrijkste bezuinigingsmaatregelen.

Het tarief van de assurantiebelasting is door het vorige en zittende kabinet verhoogd van 7,5 naar 21 %. Een huishouden betaalde vóór deze maatregel gemiddeld € 860 per jaar aan premies en belasting voor verzekeringen. Dat is inmiddels gestegen naar gemiddeld € 970 euro. Daarvan gaat gemiddeld € 170  aan assurantiebelasting op.

 

Bron: Algemene Rekenkamer

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Vragen en antwoorden over de assurantiebelasting

Vragen (3 stuks) en antwoorden Kennisgroep Verzekeringsproducten en eigen woning over de assurantiebelasting.

Besluit assurantiebelasting

Het besluit BLKB2014-35M, OVBSW, assurantiebelasting vervangt het besluit van 4 april 2011, nr. BLKB2011/240M. Het besluit bevat een nieuw onderdeel over de vaststelling van de verschuldigde assurantiebelasting over fee en servicevergoedingen, na invoering van het provisieverbod per 1 januari 2013 (onderdeel 7).

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

3 sep 2014

Laatst gewijzigd

3 sep 2014

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.