Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
17 dec 2013 Nieuws

Fiscale behandeling aanvullend tier 1 kapitaal

Staatssecretaris Weekers van Financiën schrijft in een brief aan de Kamer over de fiscale behandeling van de verschillende vermogensinstrumenten waarvan een bank gebruik kan maken. Een van deze vermogensinstrumenten is het zogenoemde aanvullende tier 1 kapitaal. Deze vorm van door de banken uit te geven kapitaal heeft een hybride karakter; dat wil zeggen dat het zowel kenmerken van eigen vermogen als van vreemd vermogen heeft.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Naar aanleiding van het Bazel III kapitaalakkoord veranderen de vereisten die in het kader van het prudentiële toezicht op banken worden gesteld aan aanvullende tier 1 kapitaalinstrumenten.
Deze vereisten zijn in de EU uitgewerkt in de kapitaalvereistenverordening die vanaf 1 januari 2014 van toepassing is. Dit zou gevolgen kunnen hebben voor de fiscale behandeling van aanvullend tier 1 kapitaal, niet alleen in Nederland maar ook in andere lidstaten.

Aanvullend tier 1 kapitaal dat is uitgegeven onder het huidige kapitaaleisenraamwerk, wordt door Nederland en de andere lidstaten voor belastingdoeleinden als vreemd vermogen gezien waardoor de vergoeding fiscaal aftrekbaar is. Als gevolg van de gewijzigde vereisten zou aanvullend tier 1 kapitaal dat na 1 januari 2014 wordt uitgegeven, fiscaal niet langer als vreemd vermogen kunnen worden aangemerkt.
Aan de onzekerheid over de fiscale behandeling van aanvullend tier 1 kapitaal die hier het gevolg van is, zou pas na jaren een einde kunnen komen als de hoogste rechter hierover heeft beslist. Voor zover mij bekend, kiezen alle Europese landen die hierover tot op heden al een besluit hebben genomen voor de continuering van de fiscale behandeling van aanvullend tier 1 kapitaal als vreemd vermogen, dan wel voor de aftrekbaarheid van de vergoeding over aanvullend tier 1 kapitaal ten laste van het fiscale resultaat.
Mede vanwege het gelijke speelveld tussen Nederlandse banken en banken in andere Europese landen is het kabinet voornemens om ook in de Nederlandse fiscale wetgeving te regelen dat de vergoeding over het aanvullende tier 1 kapitaal, ook als dat na 1 januari 2014 is uitgegeven, bij de bank fiscaal aftrekbaar zal zijn en bij de ontvanger in de belastingheffing zal worden betrokken.

Klik hier voor de Kamerbrief (pdf, 2 pagina's)


Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

17 dec 2013

Laatst gewijzigd

17 dec 2013

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2023. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.