Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
30 jul 2013 Nieuws

Tussenpersoon mag mogelijk btw voldoen over provisie minus korting.

Btw wordt geheven over de betaalde vergoeding. Indien een korting wordt verleend, wordt btw geheven over de vergoeding minus de korting.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Tussenpersoon verleent korting aan klanten touroperator

In een bij het Europese Hof van Justitie lopende procedure gaat het om een tussenpersoon, Ibero Tours, die reizen verkoopt van touroperators. Om de verkoop te bevorderen verleent zij de reizigers een korting. Deze korting betaalt zij uit haar eigen provisie. Door de korting betaalt de reiziger per saldo een lagere vergoeding voor zijn reis, zodat een lagere maatstaf van heffing voor de btw geboden lijkt.

De korting wordt echter niet verleend door degene die de uiteindelijke prestatie aan de reiziger verricht, de touroperator, maar door de tussenpersoon. De touroperator zal de reiziger de volledige reissom in rekening brengen inclusief de btw daarover (of als de touroperator onder de reisbureauregeling valt btw over zijn volledige marge). Om toch rekening te houden met de korting, zou de tussenpersoon in zijn btw-aangifte de kortingen in mindering kunnen brengen op zijn belastbare omzet, de provisie die hij van de touroperators ontvangt.

Recent heeft de Advocaat-Generaal bij het Europese Hof van Justitie zijn conclusie genomen in deze zaak. Zijn mening is dat Ibero Tours de korting op haar belastbare omzet in mindering mag brengen. Zou zij dat niet mogen doen, dan zou te veel btw worden afgedragen aan de belastingdienst. Dat geen contractuele relatie ontstaat tussen Ibero Tours en de reiziger, is volgens de Advocaat-Generaal niet relevant. Mochten de reisdiensten onderdelen bevatten die zijn vrijgesteld, dan kan op dat punt uiteraard de maatstaf van heffing niet worden verminderd. Nederlandse praktijk Ook in Nederland kunnen tussenpersonen kortingen verlenen om zo de verkoop van de producten waarbij zij als tussenpersoon optreden te bevorderen. Bij onafhankelijke telefoonwinkels, die abonnementen van diverse telefoonmaatschappijen verkopen, wordt bijvoorbeeld soms een gratis telefoon of een 'cash back' gegeven.

Ten aanzien van die situatie is het standpunt van de staatssecretaris van Financiën dat de 'cash back' niet in mindering mag worden gebracht op de belastbare omzet. Diverse hoven hebben deze visie van de staatssecretaris bevestigd. Met de komende uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de zaak Ibero Tours zou dit echter kunnen wijzigen. Bezwaar tegen de eigen btw-aangifte Indien u optreedt als tussenpersoon en aan afnemers van uw opdrachtgever betaalde kortingen momenteel niet in mindering brengt op uw belastbare omzet, kunt u bezwaar (laten) aantekenen tegen uw eigen btw-aangifte onder verwijzing naar de lopende procedure in de zaak Ibero Tours. Mocht de beslissing voor uw geval gunstig uitvallen, dan heeft u met het bezwaar namelijk uw rechten zeker gesteld.

Bron: Conclusie van Advocaat-Generaal Whatelet van 18 juli 2013, C-300/12

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

30 jul 2013

Laatst gewijzigd

30 jul 2013

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.