Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
24 aug 2012 Nieuws

Lenteakkoord leidt tot lagere huizenprijzen

De afspraken in het Lenteakkoord leiden tot een structurele daling van de huizenprijs tot maximaal 9 procent. Dat komt door de maatregelen die de hypotheekverlening beperken. Dat blijkt uit een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB).
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

 

Vooral starters krijgen in het begin te maken met hogere woonlasten omdat bij nieuwe hypotheken de rente alleen nog aftrekbaar is als er wordt afgelost. Doorstromers worden getroffen voor het deel boven hun eerdere hypotheekschuld. Naarmate er meer doorstroming is, wordt het effect groter, aldus DNB.

 

De bank stelt verder dat de verlaging van de overdrachtsbelasting positief was voor de woningmarkt. Het voorstel om de overdrachtsbelasting permanent op 2 procent te houden heeft volgens DNB nauwelijks extra gevolgen.

 

VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie bereikten eind april een akkoord om het begrotingstekort binnen de voorgeschreven 3 procent te brengen. Voor de woningmarkt bevatte dat akkoord enkele maatregelen:

  • de overdrachtsbelasting permanent op 2 procent
  • per 2013 alleen nog fiscale aftrek voor nieuwe hypotheken die in 30 jaar volledig en ten minste annuïtair worden afgelost
  • banken mogen maximaal de waarde van de woning verstrekken
  • extra huurverhoging en verhuurdersbelasting

 

De maatregelen hebben aanvankelijk slechts een beperkt effect op de gemiddelde woningprijs. Structureel komt de daling echter uit op 4 procent. Tegelijk neemt ook de vraag naar koopwoningen af met zo’n 2 procent.

 

DNB stelt dat door de beperking van de aftrek vooral starters minder zullen lenen. De beperking van de kredietverlening leidt naar schatting tot een daling van de huizenprijs tussen 0 en 9 procent. Door de beperking van de hypotheek tot maximaal de woningwaarde komt daar volgens de bank nog eens een daling met ‘hooguit enkele procenten’ bovenop.

 

Volgens DNB zijn het vooral starters die profiteren van een lagere huizenprijs. Dat kan hen compenseren voor de hogere woonlasten, omdat ze minder kunnen aftrekken. Door de maatregelen neemt ook de kans af dat starters met een restschuld blijven zitten. Het opwaartse effect van de lagere overdrachtsbelasting is volgens DNB waarschijnlijk al in de huizenprijzen verwerkt.

 

Bronnen: De Telegraaf / FD, 23-08-2012

Lees ook…

Uw mening

 
I.E. van der Leeden
23 aug 2012
Bij aanhoudende daling van huizenprijzen, zoals dat met alle maatregelen dus voorspeld wordt, zal iedere nieuw verstrekte hypotheek op voorhand al 'onder water' komen te staan. Dit zal dus voor verdere beperking in het kredietbeleid van banken gaan leiden. De spiraal naar beneden was al duidelijk zichtbaar maar zal extra negatieve effecten gaan krijgen. Een prijsdaling van nog eens 9% betekent bij een modale woning van, inmiddels, 210.000 overigens een afboeking van circa 19.000 in waarde. Niet iets om lichtzinnig over te denken. Hiermee wordt de doorstroming op de woningmarkt definitief om zeep geholpen en zullen starters, alle optimistische geluiden van DNB in het artikeltje ten spijt, juist nog minder kansen hebben. De politiek en ook afgeleide instituten als de DNB en de AFM negeren consequent alle geluiden vanuit het bedrijfsleven om de woningmarkt te stimuleren. Laten we maar hopen dat een nieuw kabinet hier vooralsnog genuanceerder beleid voor zal maken om desastreuse gevolgen voor de economie en de maatschappij te voorkomen.
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.