Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
20 aug 2012 Nieuws

Annuïtaire hypotheek goed voor schatkist

In het begrotingsakkoord voor 2013 moeten vanaf januari 2013 nieuwe hypotheken gedurende de looptijd in dertig jaar volledig en ten minste annuïtair worden afgelost om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Advieskantoor Academica heeft berekend dat een woningbezitter met een modale hypotheek (230.000 euro, 4,6 procent rente, 35 procent belastingaftrek) hierdoor over een termijn van dertig jaar 41.580 euro aan belastingvoordeel misloopt. De Nederlandse schatkist bespaart met de maatregel 5,4 miljard euro.

 

Academica vergelijkt de fiscale gevolgen van een annuïteitenhypotheek en de nu gangbare bankspaarhypotheek. In beide gevallen betaalt de klant bruto hetzelfde bedrag per jaar. Waar bij de annuïteitenhypotheek een bedrag wordt afgelost, spaart de klant bij de bankspaarhypotheek hetzelfde bedrag op een spaarrekening. De klant die kiest voor een bankspaarhypotheek lost indirect net zo veel af op zijn hypotheek als een klant met een annuïteitenhypotheek. "Het enige échte verschil is de fiscale behandeling", aldus Academica. "De annuïteitenhypotheek is netto veel duurder dan de bankspaarhypotheek." Volgens het advieskantoor is de annuïtaire hypotheek absoluut niet in het belang van de Nederlander. "Sterker nog: het zorgt ervoor dat de Nederlander onnodig fiscaal voordeel mis gaat lopen in vergelijking met de bankspaarhypotheek."

 

Hiermee wordt een structurele besparing bereikt van 5,4 miljard euro voor de Nederlandse schatkist. Om de risico’s van hoge hypotheekschulden verder te beperken, wordt de Loan-to-Value ratio geleidelijk beperkt tot 100 procent (nu: maximaal 106 procent).

 

Bron: VVP, 01-05-2012

Lees ook…

Rekenmodel - vergelijking tussen banksparen en annuiteiten

Met bijgaand rekenmodel kunt u snel laten zien wat de financiële nadelen zijn bij het alleen toestaan van rente aftrek op basis van annuïteiten. Er kan een vergelijking gemaakt worden tussen een bankspaarhypotheek en een annuïteitenhypotheek. Tevens is direct inzichtelijk - indien aflossingsvrij / annuïteiten met elkaar vergeleken wordt – wat de verminderde belastingteruggave is.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

1 mei 2012

Laatst gewijzigd

20 aug 2012

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.