Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
6 okt 2011 Nieuws

Criteria financiering particuliere erfpachtcontracten

Banken, erfpachters en erfverpachters, makelaars, notariaat en koepelorganisaties hebben gezamenlijk criteria opgesteld voor de financierbaarheid van woningen op particuliere erfpacht. Dat maakt de NVB vandaag bekend.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!


Voor kopers en verkopers van erfpachtrechten wordt door een toetsing door een deskundige (waar onder in ieder geval een notaris) aan de opgestelde criteria duidelijkheid geboden over de financierbaarheid van een bepaald erfpachtrecht. De criteria gaan in vanaf november 2011 en hebben betrekking op bestaande contracten. De deelnemende partijen zullen de resultaten monitoren.

Vanaf april 2012
Voor contracten die vanaf april 2012 worden gevestigd, zijn de deelnemende partijen overeengekomen dat op korte termijn nadere stappen worden gezet in het uitwerken van modelerfpachtbepalingen. De modelerfpachtvoorwaarden worden opgesteld met als doel een betere bescherming te bieden aan consument en financier door heldere bepalingen en balans in de rechten en verplichtingen van erfpachters en verpachters. De Nederlandse Vereniging van Banken hoopt dat wettelijke verankering van deze modelerfpachtbepalingen ertoe zou kunnen leiden dat deze voor alle nieuwe erfpachtcontracten gaan gelden.

Uitgangspunt
Alle partijen zijn het erover eens dat het belangrijkste uitgangspunt blijft dat particuliere erfpachters worden beschermd tegen risico’s in erfpachtvoorwaarden die onaanvaardbaar zijn (bijvoorbeeld onzekerheid over de hoogte van de toekomstige canon). Erfpacht is nu – anders dan de hypotheekmarkt en huursector – ongereguleerd. De NVB gaat ervan uit dat regulering een positieve werking zal hebben op de erfpachtmarkt.

Bron: NVB, 06-10-2011
 

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

6 okt 2011

Laatst gewijzigd

6 okt 2011

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.