MijnFintool

Nieuws

Kosten zieke werknemers scheef verdeeld

Bedrijven met veel arbeidsongeschikten verzekeren zich in 2011 bij het UWV relatief goedkoper tegen de kosten daarvan dan bedrijven met weinig arbeidsongeschikten. Dat blijkt uit berekeningen van een adviesbureau op basis van de rekenmodellen van het UWV.

 

De uitkomst is volgens Het Financieele Dagblad in strijd met het uitgangspunt 'de vervuiler betaalt' van de moderne regelingen voor arbeidsongeschiktheid, de WIA en de WGA. Deze maand moeten bedrijven besluiten of zij zich in 2011 via de overheidsregeling of via een particuliere verzekeraar verzekeren tegen de kosten van gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers. De overheidsregeling, waar in 2010 nog steeds 70% van de bedrijven aan deelneemt, wordt uitgevoerd door het UWV. Het UWV berekent de premie voor 2011 op basis van het individuele risico van bedrijven in 2009.

 
Een adviesbureau heeft op basis van het model van het UWV berekend dat bedrijven met een individueel risico van 1000 euro per 1 miljoen euro aan loonsom over 2011 2,6 maal hun risico betalen. Bedrijven die een risico hebben van euro30.000 betalen 0,7 maal hun risico. 'Hoe lager de veroorzaakte lasten bij het UWV, hoe hoger de premie verhoudingsgewijs zal zijn', zegt Theo van Dillen van het bureau. Volgens hem is dat in strijd met het uitgangspunt van WIA en WGA dat bedrijven met hoge risico's verhoudingsgewijs ook meer premie moeten betalen. Alleen zo hebben zij een prikkel om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. In de oude WAO bestond die prikkel sinds de invoering van de Pemba- wetgeving in 1998, maar voordien was het voor bedrijven nauwelijks aantrekkelijk om geld te steken in preventiemaatregelen.
 
Uitvoerder UWV is het niet eens met de stelling van Van Dillen. Een woordvoerder legt uit dat het overheidssysteem een omslagstelsel is waarbij alle bedrijven, ook als zij nul arbeidsongeschikten hebben, een premievoet betalen. Die premievoet tikt relatief zwaar aan bij bedrijven met een laag risico. Daar komt bij dat de premie boven een bepaald maximum afgetopt wordt. Dat is de reden dat een bedrijf met een risico van euro15.000 net zo veel premie betaalt als een bedrijf met een risico van euro 30.000. 'Werkgevers kunnen er echt niet altijd wat aan doen als er veel mensen arbeidsongeschikt worden. Vandaar dat in de wet een premieplafond is opgenomen', zegt de UWV-woordvoerder. Maar onder dat plafond blijft volgens hem het principe overeind dat de bedrijven die meer schade veroorzaken ook meer premie betalen.
 
Bron: Het Financieele Dagblad, 13-09-2010

Modules & dossiers

Opvoerdatum

14 sep 2010

Laatst gewijzigd

14 sep 2010

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1