Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
18 feb 2010 Nieuws

Donner helpt gedupeerde zzp’ers

Minister Donner van Sociale Zaken komt met verschillende maatregelen om werklozen die met behulp van WW-uitkeringen een eigen bedrijf zijn begonnen en zich gedupeerd voelen door uitkeringsinstituut UWV, tegemoet. Dat heeft hij woensdag aan de Tweede Kamer duidelijk gemaakt in reactie op het oordeel van de Nationale ombudsman dat het UWV de werklozen in de startersregeling niet goed heeft voorgelicht.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!


Ombudsman Brenninkmeijer oordeelde vorige week dat de werklozen niet goed zijn behandeld en op het verkeerde been zijn gezet bij de uitleg van de regels door het UWV. Daardoor werden WW'ers die voor zich zelf waren begonnen, later geconfronteerd met terugvordering van uitkeringsgeld en boetes.

Donner wil lopende beroeps- en bezwaarzaken tegen deze strafmaatregelen opnieuw laten bekijken. Ook worden diegene die nooit protest hebben aangetekend tegen de sancties, actief benaderd om hun zaak opnieuw te bezien. Verder kunnen zelfstandig ondernemers die door de terugvordering van uitkeringen en boetes in financiële problemen zijn gekomen, meer tijd krijgen om te betalen. De minister wil ook meer ruimte bieden in de betalingsregelingen, omdat ondernemers het door de economische crisis al niet makkelijk hebben.

Maar Donner wil zaken die al door de rechter zijn behandeld en waarbij mensen zijn veroordeeld tot een boete en het terugbetalen van WW-gelden, niet heropenen. Volgens hem staat dat op gespannen voet met de beginselen van de rechtszekerheid. Volgens hem is in deze zaken ook de voorlichting van het UWV meegewogen.

Tussen 2004 en 2005 zijn 26.237 mensen vanuit de WW als zelfstandige aan de slag gegaan. Ongeveer drieduizend zzp’ers zijn geconfronteerd met hoge terugvorderingen en boetes. Een kleine duizend van hen heeft bezwaar gemaakt tegen het terugvorderen van uitkeringsgelden en boetes. Het UWV heeft 22 procent van die bezwaren gegrond verklaard. In 294 zaken waarbij het uitkeringsinstituut het bezwaar als ongegrond heeft beschouwd, is bij de rechtbank beroep aangetekend. Daarvan zijn er 33 gegrond verklaard. Er lopen nog 118 beroepsprocedures over 2004 en 2005.

Bron: Algemeen Dagblad, 18-02-2010
 

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

18 feb 2010

Laatst gewijzigd

18 feb 2010

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.