MijnFintool

Nieuws

Ruim 300 000 wanbetalers Zorgverzekeringswet

Het aantal mensen dat de premie voor de zorgverzekering niet betaalt, is sterk toegenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde op 1 september van dit jaar 304.000 wanbetalers.

 

Dat is een stijging van 60 procent ten opzichte van de eerste keer dat het CBS het aantal slechte betalers mat. Dat was in 2006, toen het totaal nog lag op 190.000. Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat ruim 86.000 verzekerden al vier jaar lang te boek staan als wanbetaler.
 
Vorig jaar stond de teller bij het CBS op 257.000. Alleen al in de eerste acht maanden van dit jaar kwamen er 47.000 wanbetalers bij. Dit zijn mensen die wel zijn verzekerd tegen ziektekosten, maar minimaal zes maanden geen premie hebben betaald. Allochtonen komen in verhouding drie keer vaker in de statistieken voor. Vooral Antillianen en Arubanen blijken hun rekeningen slecht te voldoen.
 
In politiek Den Haag stonden de wanbetalers meermalen op de agenda. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) pakt sinds kort mensen die langer dan een half jaar hun zorgpremie niet hebben betaald strenger aan. Zij betalen 30 procent meer premie tot ze hun schuld aan de zorgverzekeraar hebben voldaan. Het bedrag wordt zo veel mogelijk ingehouden op het loon of de uitkering. De wanbetaler die onder dit regime uit wil, moet direct de schuld van een half jaar premie aan de zorgverzekeraar voldoen. Dat is een bedrag van ongeveer 1000 euro. Als iemand blijft weigeren de premie te betalen, kan de verzekeraar de zorgverzekering beëindigen.
 
Regeling
De verzekeraars grijpen sneller in. Na twee maanden betalingsachterstand krijgt een verzekerde al een regeling aangeboden. Bij een premieachterstand van een half jaar wordt de wanbetaler aangemeld bij het College van Zorgverzekeringen (CVZ). Dat begon in oktober in de regio Den Haag met de strengere aanpak. In stappen volgen andere regio's.
 
Tevreden
CVZ is tevreden over de aanpak. Volgens een woordvoerder blijkt dat veel mensen overgaan tot een betalingsregeling. Een deel betaalt, ook na diverse waarschuwingen, nog steeds niet. Deze hardnekkige wanbetaler blijft verzekerd, via CVZ.
 
In Nederland kan niemand zonder zorg komen te zitten. 'Naast dat er een plicht is tot betalen, is er ook een zorgplicht.' Het gaat dan onder meer om basiszorg zoals de huisarts.
 
Bron: nu.nl, 18-12-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

21 dec 2009

Laatst gewijzigd

21 dec 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1