MijnFintool

Nieuws

Ouderen raken verlofdagen kwijt

Ouderenregelingen, zoals extra verlofdagen voor 55-plussers, worden binnen enkele jaren afgeschaft. Nu al geldt dit voor een kwart van alle cao’s. Volgens de vakbonden en werkgevers zijn deze regelingen, door de vergrijzende beroepsbevolking, niet langer houdbaar. Dat schrijft het Nederlands Dagblad vandaag.


De extra verlofregelingen zijn in de jaren tachtig ingevoerd om meer jongeren aan het werk te helpen. Er was toen grote jeugdwerkloosheid. Werknemers leverden er loon voor in.

In de nieuwe cao’s behouden werknemers ouder dan 55 jaar veelal nog hun oude rechten. Iets jongere werknemers worden deels gecompenseerd. Nieuwe werknemers vallen direct in de nieuwe regeling. Dat geldt ook voor ouderen die van baan wisselen.

In plaats van het speciale ouderenverlof krijgen alle werknemers voortaan, ongeacht hun leeftijd, extra verlofdagen toegekend die ze mogen sparen voor tijden waarin zij behoefte hebben aan meer vrije tijd. Het gaat gemiddeld om twee tot zes extra dagen verlof per persoon per jaar. “In het verleden hebben werknemers loonruimte ingeleverd voor deze seniorendagen. Die waarde wordt nu teruggegeven aan álle werknemers”, zegt een woordvoerder van FNV Bondgenoten.

Volgens de bond moet het nieuwe systeem ervoor zorgen dat jongere werknemers meer rust kunnen inbouwen in hun werkzame leven. Tegelijkertijd moet een betere loopbaanplanning ervoor zorgen dat ouderen op latere leeftijd naar minder belastende banen kunnen overstappen.

Werknemers van in de veertig lopen de ouderenregeling grotendeels mis. Maar volgens Abvakabo FNV hebben deze mensen geen recht opgebouwd op die dagen. “Het is net als met de VUT, de huidige generatie moet de kosten opbrengen voor de ouderen”, aldus een woordvoerder van Abvakabo FNV.

Door de toenemende vergrijzing van de beroepsbevolking zijn de ouderenregelingen volgens werkgevers onmogelijk geworden. De ouderenbond ANBO verwacht dat ouderen dankzij het schrappen van de extra rechten sneller aan het werk worden geholpen.

Bron: Nederlands Dagblad, 08-10-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

08 okt 2009

Laatst gewijzigd

08 okt 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1