MijnFintool

Nieuws

‘Beleid centrale bank moet bubbels voorkomen’

Het rentebeleid van de centrale bank moet hervormd worden. Tot die conclusie komt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een vandaag vrijgegeven hoofdstuk van de World Economic Outlook.

Centrale banken hebben sinds 1985 te eenzijdig gericht op het nastreven van prijsstabiliteit. In die doelstelling zijn de centrale banken volgens het IMF met vlag en wimpel geslaagd. Maar de methode is onvoldoende gebleken om de opbouw en het spatten van zeepbellen op de huizenmarkten en in de aandelenmarkt te voorkomen. Die zeepbellen hebben tot de kredietcrisis en de diepe recessie geleid.

Volgens het fonds moet de prijsontwikkeling van aandelen en huizen worden meegewogen in het monetair beleid, zodra die bepaalde gemiddelden overschrijden. Daarbij zou boven een drempel ingegrepen moeten worden.
 
Ook President Nout Wellink van de Nederlandsche Bank stelde eerder deze week dat er meer aandacht moet zijn voor de effecten van aandelenkoersen op de financiële stabiliteit. Hij suggereerde dat de ECB over een grotere vrijheid moet beschikken 'om proactief op te treden tegen het ontstaan van financiële bubbels'.
 
Dat zou betekenen dat de ECB een ruimere taakomschrijving moet krijgen. Momenteel heeft de Europese Centrale Bank de taak de waarde van de euro te bewaken, wat in de praktijk betekent dat inflatie actief moet worden tegengegaan.
 
Hier speelt een groot praktisch probleem, stelt ook het IMF. Want hoe groot is het risico dat er een vals alarm afgaat als gevolg van bijvoorbeeld te sterk gestegen aandelenkoersen, of een oververhitte huizenmarkt? 'De keuze van de drempel waarboven een alarm afgaat, is een uitruil tussen de wens tot een waarschuwing voor een mogelijk ophanden zijnde crisis, en de kosten die het gevolg zijn van vals alarm'. Gaat het alarm alleen af in extreme gevallen, dan worden sommige crises gemist. Gaat het alarm al snel af, dan is het vaak vals, en ook dat kan tot grote economische schade leiden.
 
Bron: Het Financieele Dagblad

Modules & dossiers

Opvoerdatum

23 sep 2009

Laatst gewijzigd

23 sep 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1