MijnFintool

Nieuws

Kabinet wil rol aandeelhouders beter regelen

De regering wil de invloed van aandeelhouders bij beursgenoteerde bedrijven beter regelen. Zo moeten aandeelhouders met een belang van meer dan 3 procent aangeven wat hun bedoelingen zijn met de onderneming. Dat staat in een wetsvoorstel dat deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd.


Het voorstel volgt op aanbevelingen die de commissie Frijns afgelopen december heeft gedaan over de rol van aandeelhouders en bestuurders van bedrijven met een beursnotering. Het kabinet gaat mee in aanbevelingen die meer zicht moeten geven op de rol die aandeelhouders spelen.

Doel
De regeringspartijen willen bewerkstelligen dat beleggers zich meer richten op de lange termijn. Risicovolle praktijken om snelle winsten te kunnen boeken, moeten worden teruggedrongen. Te veel focus op de korte termijn kan bedrijven in de problemen brengen.

Frijns
Het kabinet had in mei al aangegeven dat het zich kan vinden in de aanbevelingen van Frijns. Het kabinet wil dat aandeelhouders zich sneller bij beursvennootschappen identificeren en hun bedoelingen duidelijk maken. Ook is het kabinet er voorstander van een bonus- of loyaliteitsdividend toe te kennen aan aandeelhouders die hun stukken langere tijd in bezit houden. Er zal bekeken worden of dit juridisch mogelijk is.

Openbaarheid
Het kabinet wil nog bestuderen of het mogelijk is aandeelhouders die een belang hebben van 3 procent in een vennootschap te verplichten zich openbaar maken. Nu ligt die grens bij 5 procent. Aandeelhouders die een belang van 3 procent verwerven, zouden ook hun intenties moeten bekendmaken. Ook wil het kabinet een verbod van het zogenoemde empty voting, het lenen van aandelen met uitsluitend het doel stemrecht in de aandeelhoudersvergadering te krijgen.

Winstbejag
Volgens het kabinet heeft de afgelopen periode gevallen aan het licht gebracht van aandeelhouders die gericht waren op het maken van winst op de korte termijn en riskante financieringsstructuren. Vooral de kredietcrisis heeft volgens het kabinet duidelijk gemaakt dat het blind nastreven van aandeelhouderswaarde bedrijven, vooral banken, uiteindelijk in problemen brengt. Het kabinet vindt het belangrijk dat er tegenwicht wordt geboden aan de focus op de korte termijn van sommige aandeelhouders én bestuurders. Stabiele aandeelhouders die voor een langere periode aan een onderneming zijn verbonden, zoals pensioenfondsen, kunnen ongewenste overnames voorkomen.

Reactie VEB
De Vereniging van Effectenbezitters heeft zich onmiddellijk tegen de vermindering van de aandeelhoudersmacht gekeerd. De VEB stoort zich vooral aan het kabinetsplan dat iedere aandeelhouder zich bij een onderneming moet identificeren. Ook het College Bescherming Persoonsgegevens is tegen het kabinetsplan om beursfondsen het recht te geven de namen en adressen van al hun aandeelhouders op te vragen.

Bronnen: Elsevier / De Volkskrant, 25-07-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

27 jul 2009

Laatst gewijzigd

27 aug 2012

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1