MijnFintool

Nieuws

Deeltijd-WW hindert opbouw pensioen

De tijdelijke regeling deeltijd-WW, sinds 1 april van kracht, heeft voor werknemers ook een nadeel: de pensioenopbouw verslechtert. Het FD wijst op dit ‘addertje onder het gras’.


Bij ziekte loopt de WW-uitkering nog door tot en met de eerste 13 weken; daarna eindigt deze en geldt loondoorbetalingsplicht van de werkgever. Wordt de werknemer zelfs langdurig arbeidsongeschikt, dan is de vraag hoe het dagloon bepaald wordt. Omdat het dagloon voor de WW inmiddels hetzelfde is als voor de Wulbz en de WIA, verandert er in dit opzicht niets. Dus: er is geen lagere uitkering uit de WIA door de deeltijd-WW van nu.

Pensioenopbouw
Het addertje onder het gras zit bij het pensioen. Dit is namelijk afhankelijk van wat sociale partners hebben afgesproken en in het pensioenreglement staat vermeld. De pensioenopbouw is gebaseerd op het aantal uren van het dienstverband. Nu dit bij deeltijd-WW vermindert, vermindert ook de opbouw. In de praktijk zal geen pensioen worden voortgezet over het WW-deel.

Achteruitgang rechten
De werknemer die in het kader van de deeltijd-WW een uitkering ontvangt, verbruikt rechten en bouwt over de niet-gewerkte uren ook geen nieuwe WW-rechten op. Voor de Zorgverzekeringswet heeft de deeltijd-WW geen gevolgen, anders dan dat er over een lager inkomen de inkomensafhankelijke premie berekend wordt. Tot slot bestaat er formeel geen mogelijkheden om het inkomen aan te vullen met een uitkering uit de levensloopregeling. In de Wet staat namelijk expliciet vermeld dat over het levensloopsaldo mag worden beschikt tijdens verlof.

Aanvullingen
De directe financiële gevolgen van de deeltijd-WW blijven beperkt tot zo'n 10-15 procent van het netto besteedbare inkomen, mits de werknemer een inkomen beneden het maximumdagloon heeft. Gezien de korte periode waarop de deeltijd-WW betrekking heeft, moeten deze gevolgen redelijk goed op te vangen zijn. Verder levert het geen nadelen op voor een eventuele WIA-uitkering. Inzetten van de levenslooprekening om het inkomen aan te vullen biedt weinig mogelijkheden, wel kunnen tijdelijk de bijdragen worden verlaagd om zo het netto-besteedbare inkomen op peil te houden. Het grote probleem zit in het ontbreken van de pensioenopbouw.

Bron: FD, 16-07-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

16 jul 2009

Laatst gewijzigd

16 jul 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1