MijnFintool

Nieuws

NHP verwacht subprime crisis in Nederland

Tussenpersoon Nationale HypotheekPas (NHP) – naar eigen zeggen “de enige zonder provisie” – heeft de media gehaald met een onderzoek naar de subprime hypotheken op de Nederlandse markt. Aanleiding voor ons om het persbericht hier te herhalen.

“Aanleiding voor het onderzoek was het grote aantal verontruste klanten die als gevolg van de hogere verlengingsrente hun maandlasten met 60% zagen stijgen. Door de gestegen rente geldt bij een aantal grootbanken inmiddels een verlengingsrente van 7,4% voor een periode van 6 jaar.

 

In de jaren 2003-2005 hanteerde een aantal grootbanken een zeer ruim hypotheekverstrekkingbeleid. Hoewel klanten er vaak de voorkeur aan gaven de rente 10 jaar of langer vast te zetten, was de hoogst mogelijk lening mogelijk door te kiezen voor een rentevastperiode van 6 jaar. Hierbij was een hypotheek tot wel 9 keer het inkomen mogelijk.

 

6-jaars-rente

De rentevastperiodes van deze subprime hypotheken lopen in de komende jaren af. Omdat de 6-jaars- rente in de periode 2003-2005 gemiddeld slechts 3,6% bedroeg, worden gezinnen geconfronteerd met een maandlastenverdubbeling, waardoor zij nauwelijks besteedbaar inkomen overhouden. NHP heeft in kaart gebracht om hoeveel subprime hypotheken het gaat.

 

Nederlandse subprime crisis

In 2009, 2010 en 2011 zullen tienduizenden gezinnen in grote financiële problemen komen als gevolg van de stijgende rente en het ‘onverantwoord ruime hypotheekverstrekkingbeleid’ van banken in de periode 2003-2005. Als gevolg van het aflopen van rentevastperiodes met historisch lage rente en het ingaan van een dubbele verlengingsrente zal het aantal gedwongen huizenverkopen explosief stijgen. Van 933 gedwongen verkopen in 2007 tot enkele tienduizenden in de komende jaren. NHP vindt dat de overheid, toezichthouder en banken concrete maatregelen moeten nemen om ‘een Nederlandse subprime crisis’ af te wenden.

 

Hypotheekverstrekkingbeleid en renteontwikkeling

Tot 2003 gold bij NHG de regel dat het inkomen toereikend moest zijn om bij een rente van 6% de hypotheeklasten te kunnen betalen. Deze regel zorgde er voor dat gezinnen ook bij stijgende rente aan hun hypotheeklasten konden voldoen. In 2003 werd het voor het eerst mogelijk om te toetsen op werkelijke rente, waarbij de voorwaarde werd gesteld dat de rente langer dan 5 jaar moest worden vastgezet. Tot dat moment bestond alleen 5- en 10-jaars-rentevastperiode.

 

Banken creëerden daarop een 6-jaars-rentevastperiode (met veelal dezelfde rente als bij 5 jaar). Hierdoor werd het mogelijk om te toetsen tegen lage rente en het verstrekkingbeleid op te rekken. Dit toetsingsbeleid heeft met name in grote aantallen plaatsgevonden bij niet-NHG hypotheken.

 

Werkelijke rente

Vanaf eind 2003 wordt op grote schaal getoetst op werkelijke rente waarbij alleen gekeken wordt of mensen bij de huidige rentestand hun hypotheeklasten kunnen voldoen en wordt niet meer gecheckt of mensen bij toekomstige rentestijgingen in de problemen komen. Bij de toetsing op werkelijke rente wordt de voorwaarde gesteld dat de rente minimaal voor 6 jaar moet worden vastgezet. Tussentijds stijgende hypotheekrente wordt zo niet direct zichtbaar in de maandlasten, waardoor pas na 6 jaar de klap komt.

 

Vertraagde doorwerking

In 2010 en 2011 lopen deze rentes massaal af. De Nederlandse subprime problematiek wordt zo vertraagd zichtbaar, in tegenstelling tot de Verenigde Staten waar het direct zichtbaar werd, doordat veelal werd gewerkt met variabele rente. Inmiddels is de rente als gevolg van de inflatie flink opgelopen. Een verdubbeling van de 6-jaars-rente tot 8% in 2009 en 2010 is een voor de handliggend scenario.

 

De hypotheeklast wordt hierdoor meer dan verdubbeld. Het betreft met name gezinnen aan wie door de banken werd toegestaan dat zij in 2003, 2004 en 2005 tot 9 keer hun inkomen mochten lenen. Oplopende rente en een te ruim verstrekkingbeleid blijken een fatale combinatie.

 

Extra lastenverzwaring

Veel grootbanken werken met venstertarieven en budget en/of voordeeltarieven. Hierdoor ontvangen nieuwe klanten over de eerste rentevastperiode een rentekorting van 0,5%. Echter na afloop van de eerste rentevastperiode, wanneer de rente opnieuw dient te worden vastgezet, geldt deze korting niet. De extra lastenverzwaring van 0,5% komt in de meeste gevallen bovenop de verdubbeling van de maandlasten.

 

Bron: Persbericht NHP, 18-08-2008

Modules & dossiers

Opvoerdatum

19 aug 2008

Laatst gewijzigd

19 aug 2008

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1