Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
14 dec 2009 Nieuws

Langer levende burger tegenvaller voor pensioenfondsen

Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat gepensioneerden in 2050 gemiddeld 1,5 jaar langer leven dan voorheen was voorzien. Dat betekent een strop voor de pensioenfondsen, omdat pensioenen in de toekomst langer duren.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

 

De pensioenfondsen moeten door de langere levensverwachting van Nederlandse burgers gezamenlijk 24 miljard euro meer uitkeren dan geraamd. Hierdoor zal het voor veel fondsen lastig worden de pensioenen de komende jaren aan te passen aan inflatie. De meeste pensioenfondsen en verzekeraars baseren hun berekeningen tot nog toe op oude cijfers uit begin 2007.
 
‘Dit komt voor pensioenfondsen op het slechtst denkbare moment’, zegt Richard Meijer, actuaris bij pensioenadviesbureau Watson Wyatt. De pensioensector heeft het afgelopen jaar al zwaar geleden onder de kredietcrisis en was zich net enigszins aan het herstellen. ‘Pensioenfondsen hadden niet gerekend op een plotselinge stijging van de levensverwachting’, aldus Meijer. Volgens de prognose van het CBS worden mannen gemiddeld 83,2 jaar en vrouwen 85,5 jaar.
 
Pensioenfondsen zijn verplicht de nieuwe sterftecijfers mee te nemen in hun berekeningen. Volgens Jager zullen pensioenfondsen daardoor onder de minimum dekkingsgraad van 105 procent zakken. Onder die grens mogen ze van toezichthouder De Nederlandsche Bank niet indexeren. De langere levensduur zal gemiddeld 4 procentpunt van de buffers afhalen.
 
De meeste pensioenfondsen hebben dit jaar de lange levensduur nog niet meegenomen in hun berekeningen. Zij wachten op de uitkomst van een analyse van de gestegen levensverwachting. Die cijfers maakt het Actuarieel Genootschap begin volgend jaar bekend. Dan zullen fondsen hun dekkingsgraad moeten verlagen. Dat kan ertoe leiden dat ze dan moeten afzien van indexatie.
 
Bron: De Volkskrant, 14-12-2009

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

14 dec 2009

Laatst gewijzigd

14 dec 2009

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.